Türkiye"de de faaliyet gösteren uluslararası bir organ kaçakçılığı çetesi Kosova"ya böbreğini satmaya gelen bir kişinin ifadeleriyle çökertildi. Aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez"in de bulunduğu 7 kişi, yasadışı organ ticaretiyle suçlanıyor. Sönmez Interpol tarafından aranıyor.

AVRUPA Birliği"nin Kosova Polis ve Adalet Misyonu"nda (EULEX) görevli uluslararası savcı Jonathan Ratel, aralarında Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez"in de bulunduğu yedi kişi hakkında, yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırladı. Kosova medyasına sızan iddianameye göre, “organize suç şebekesi”, 2008"de, böbreğine karşılık 20 bin dolar vereceği vaadiyle uçakla Kosova"ya getirdiği kurbanları organlarına karşılık müşterilerinden 80 ila 100 bin dolar para istedi. Kurbanlar Türkiye, Moldova, Kazakistan ve Rusya"da yaşayan çok düşük gelirli insanlar arasından seçilmiş.
Kosova"da satacaktı
Çetenin çökertilmesiyse, Türkiye"den Kosova"ya böbreğini satmaya gelen Yılmaz Altun adlı kişinin, Türkiye"ye dönerken Priştine Havalimanı"nda sorgulanması sayesinde oldu. Altun"un sağlıksız görünümünden şüphelenen yetkililer, bu durumu havalimanı doktoruna da onaylattıktan sonra, bu kişiyi sorguya aldılar. Altun, sorgu sırasında, Kosova"ya böbreğini satmak üzere geldiğini ve yasa dışı organ nakil işleminin, “Medicus” adlı bir özel klinikte gerçekleştirildiğini söyledi.
Deliller karartılmasın
AB savcısı, delillerin karartılmasına engel olunması için Türk yetkililere de çağrı yaptı. Çetenin liderleri arasında olduğu bulunduğu belirtilen Yusuf Erçin Sönmez, Interpol tarafından da aranıyor. Sönmez"in avukatı Bayram Tmava ise, iddianamenin henüz mahkeme tarafından kabul edilmediği görüşünü dile getirdi. Yusuf Erçin Sönmez, Türkiye"de de yasa dışı organ nakli ile ilgili suçlanmıştı.

O bunu hep yapıyor

YUSUF Erçin Sönmez, daha asistanlığı ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalıştığı yıllarda, cerrahi yeteneği, özellikle de organ nakillerindeki başarısıyla dikkat çekmişti. Gelir düzeyi düşük ülkelerin vatandaşlarından aldığı böbrekleri, zengin ülkelerden gelen hastalara nakleden Sönmez"e defalarca suçüstü yapıldı. Yasadışı organ ticareti yapmakla suçlandı ve hakim karşısına çıktı. En son 2008"de Türk Tabipler Birliği, yasaların izin verdiği en ağır cezayı verdi ve 6 ay meslekten men etti. Ama Sönmez"i durdurmaya yetmedi.