Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca böbrek taşı oluşturma ihtimalinin yüzde 12 olduğu ifade edilirken, Türkiye'de bu oranın daha yüksek görüldüğünü ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara çıktığını bildirdi.

İlker, yaptığı yazılı açıklamada, gelişen modern cerrahi ve görüntüleme yöntemleriyle böbrek taşı ameliyatlarının hem yetişkinlerde, hem de çocuklarda daha güvenli ve etkin bir şekilde yapılabildiğini belirtti.

Böbrek taşlarının özellikle Türkiye'de sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu kaydeden İlker, dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca böbrek taşı oluşturma ihtimalinin yüzde 12 olduğu ifade edilirken, Türkiye'de bu oranın daha yüksek görüldüğünü ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara çıktığının gözlendiğini bildirdi.

Bu bölgedeki genetik faktörler, yöresel gıdalar, sıvı alımının az olması ve yüksek hava sıcaklığının hastalığın sık görülmesinin ana nedenleri olarak gösterildiğini aktaran İlker, böbrek taşlarının, tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak böbrek hasarına ve kaybına yol açabildiğini vurguladı.

İlker, bu nedenle erken teşhis ve uygun tedavinin çok önemli olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

''Taş hastalığı genellikle böbreklerin olduğu yerde şiddetli ağrıyla kendini belli eder. Kimi hastalarda korkunç ağrılar yaşanırken, kimi vakalarda ağrı her zaman şiddetli seyretmeyebilir. Ayrıca idrarda yanma, bulantı ve kusma da taş hastalığının belirtilerindendir. Özellikle 6 milimetreden büyük taşların tedavisi mutlaka müdahale gerektiriyor.''

Böbrekte oluşmuş 2 santimetreden büyük taşlar için ciltte açılan küçük bir delikten endoskop sokularak yapılan perkütan taş cerrahisinin kullanıldığını belirten Prof. Dr. İlker, bu yöntemle açık ameliyata göre taşların daha iyi temizlendiğini ve iyileşme sürecinin daha kısa olduğunu kaydetti.

Teknolojik olarak kullanılan aletlerin incelmesiyle birlikte çocuklarda da uygulanabilen bu yöntem öncesinde ve sonrasında hastanın günlük yaşantısını sınırlayan herhangi bir kural bulunmadığını vurgulayan İlker, böbrek taşlarından kurtulmanın bir diğer yolunun ise idrar deliğinden ince ve uzun optik cihazlarla girilerek yapılan üretereskopi ameliyatları olduğunu bildirdi.

İlker, böbrekten idrar kesesine uzanan ve üreter ismi verilen borudaki taşların, tümörlerin ve darlıkların ameliyatında kullanılan bu yöntemin bazı böbrek taşlarının tedavisinde de alternatif tedavi olarak kullanıldığını belirtti.