Böbrek almak ve satmak isteyenlere aracılık etmekle suçlananorgan nakli çetesine yönelik soruşturma tamamlandı. İddianamede, zanlıların, bir özel hastanede yapılan her böbrek nakli için SGK'dan 33 bin 480 lira aldığı tespit edildi.

İstanbul'da yasa dışı organ nakli yaptıkları tespit edilen ve aralarında profesör ve doktorların da bulunduğu suç yapılanması hakkındaki iddianame kabul edildi. Savcılık, 37 sanık hakkında 8 ila 21 yıl arasında hapis cezası istedi. Zanlıların, yasa dışı yaptıkları her bir böbrek nakli için SGK'dan 33 bin 480 lira aldığı tespit edildi.

BÖBREK NAKİLLERİ ÖZEL HASTANEDE

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele şubesi ekipleri, organ ticareti yaptıkları öne sürülen bir çeteyi çökerterek aralarında Prof. Dr. Alp G.'nin de bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. 13 Ekim 2010 ile 10 Kasım 2010 tarihlerinde gelen ihbar telefonları neticesinde teknik takip ve soruşturma başlatan emniyet güçleri, M.Emin Ş.'nin liderliğinde hareket eden çetenin, böbrek almak ya da satmak isteyen kişilere aracılık ettiğini ortaya çıkardı. Zanlıların yasa dışı nakilleri Gaziosmanpaşa'da özel bir hastanede gerçekleştirdiklerini belirleyen polis, şüphelileri gözaltına aldı.

Soruşturma neticesinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, böbrek rahatsızlığı yüzünden kendisi de sahte kimlik kullanarak böbrek nakli yapan M.Emin Ş., yasa dışı organ ve doku nakli çetesinin lideri olarak gösteriliyor. İ

HASTALAR DİYALİZ MERKEZİNDEN

İddianamede M.Emin Ş.'nin yardımcıları diyaliz merkezi çalışanı Kenan A. ile eczacı Taner Ç.'nin de desteğiyle böbrek alım satımında aracılık ederek yüksek miktarlarda menfaat temin ettiği belirtiliyor. Böbrek naklinde çıkabilecek yasal pürüzleri ortadan kaldırmak için ise çete üyesi Ali D.'nin sahte belgeler hazırladığı ifade ediliyor.

ÖNCE FORMALİTE EVLİLİK

İddianamede, yasa dışı organ nakillerinin, Hüseyin Y., Süleyman T., Yeliz G., Arzu Ö., Sevgi Ş. ve Alp G. tarafından gerçekleştirildiği dile getiriliyor. Çete üyelerinin, prosedüre uygun olması için uygun donörlerin birbirleriyle formalite evlilik yapmalarına da aracılık ettikleri kaydedildi.

Soruşturma neticesinde Alp G. ve ekibinin bağlı olduğu özel hastaneye her nakil karşılığında SGK tarafından 33 bin 480 TL ödeme yapıldığı tespit edildi. Nakillerinden haberi olan Başhekim Ahmet K.'nin de yasa dışı organ ticaretine aracılık ettiği iddia ediliyor. M.Emin Ş. hakkında 21 yıla kadar, Alp G. hakkında 18 yıla kadar, Başhekim Ahmet K. hakkında ise 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor.