Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi 49 yaşındaki Şengül Kaya ile Burdur'un Bucak ilçesinde ikamet eden 2 çocuk annesi Havva Gönen'e, eşleri Süleyman Kaya (57) ve Recep Gönen (52) böbreklerini bağışlamak istedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvuran kaya ve gönen eşleriyle kanlarının uyuşmadığını öğrendi. Bunun üzerine iki erkek, çapraz nakil yöntemiyle birbirlerinin eşlerine böbreklerini bağışlamaya karar verdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan yönetiminde gerçekleştirilen ameliyatla nakiller başarıyla gerçekleşti.

-''TORUNLARINI GÖRMEYE GİTTİ, NAKİL OLDU''-

Çiftçi Süleyman Kaya, eşinin 5 yıldır böbrek yetmezliği çektiğini ve 3 senedir de diyalize girdiğini belirterek, yıllardır böbreğini vermek istediği eşinin bunu kabul etmediğini söyledi. Eşiyle 34 yıldır mutlu bir evlilik sürdürdüklerini anlatan Kaya şöyle konuştu:

''Onun sağlığı benim için her şeyden önemliydi. Eşimi böbrek nakli için ikna etmem gerekiyordu. Ancak o benim de sağlığımı kaybedeceğimi düşünerek, böbreğimi vermemi istemiyordu. Bir gün ona 'Antalya'ya gidip torunlarımızı görelim. Çok özledim' diyerek ikna ettim ve Antalya'ya getirdim. Torunlarımızı sevdikten sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesine gelerek organ nakli için başvurdum.''

Eşiyle kan uyumsuzluğu bulunduğunu belirten Kaya, ''Doktorlar çapraz nakli önerdiler. Hiç düşünmeden kabul ettim. Hiç tanımadığım bir insana böbreğimi verdim. Eşim de tanımadığımız bir insandan böbreğini aldı. Eşimin sağlığına kavuşması beni çok mutlu etti. Böbrek verdiğimiz ve aldığımız kişilerle şimdi büyük bir aile olduk'' dedi.

Yeniden evlenmiş gibi heyecanlı olduğunu anlatan Kaya, eşiyle sağlıklı bir hayata başladıklarını vurguladı.

-''BÖBREK KARDEŞLİĞİ''

Memur emeklisi Recep Gönen ise eşi Havva Gönen'in 16 aydır böbrek yetmezliği çektiğini ve 9 aydır diyalize girdiğini söyledi. 16 aydır eşinin böbrek nakli olacağı günün hayalini kurduğunu söyleyen Gönen, ''Çapraz nakille eşimin hayat bulacağı hiç aklıma gelmezdi. Biz artık böbrek aldığımız ve verdiğimiz kişilerle böbrek kardeşi olduk. Onlar artık bizden biri'' dedi.

Böbrek verirken hiçbir tereddüt yaşamadığını kaydeden Recep Gönen, vatandaşları böbrek bağışlamaya davet etti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise, iki çiftin de ameliyatlarının başarılı geçtiğini, sağlık durumlarının da iyi olduğunu söyledi.