Davutoğlu, El Arabiya televizyonuna verdiği röportajda ilk kez Suriye’ye yönelik bir askeri müdahaleden bahsetti. Türkiye’nin Irak’ta Halepçe katliamına uğrayan Kürtler için de bir BM müdahalesi çağrısı yaptığını hatırlattı

Suriye’de demokrasi ve reform isteyen muhaliflerin Şubat ayında başlattıkları isyan hareketi sonrası Ankara ile Şam arasında gerilen ilişkiler dün Arap haber televizyon kanalı El Arabiya’nın yayınladığı röportajla yeni bir tansiyon artışı yaşadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, röportajda ilk kez Suriye’ye de BM Güvenlik Konseyi kapsamında bir askeri operasyon yapılabileceği imasında bulundu. İşte Davutoğlu’nun mesajlarından satırbaşları:

-Türkiye, etnisite veya mezhepten kaynaklanacak her türk kutuplaşmaya karşıdır. Türkiye laik yönetim şekillerini desteklemektedir.

-Suriye’de yaşananlar Arap Baharı’nın bir uzantısı. İnsanlar daha demokratik bir yönetim talep ediyor. İlk zamanlarda yaşananlar mezhepsel bir ayrım içermiyordu. Suriye’nin problemi mezhepçilik değil baskıcı bir rejimle daha fazla özgürlük ve temsil isteyen insanların çatışmasıdır. Ancak bu, mezhepsel bir çatışmaya dönüşme tehlikesi taşıyor.

-Soğuk Savaş’ın bitmiş olmasına rağmen Ortadoğu’da Soğuk Savaş benzeri yapılar halen devam ediyor. Tek partili rejimler bu dönemin kalıntılarıdır.

Uluslararası mesele olur

- Türkiye bu krizde nötr bir rol oynuyor. Suriye Ulusal Konseyi’ne toplantılarını gerçekleştirmek için bir platform sağlanmış olması, ya da Suriye ordusundan kaçan askerin bize sığınması bu gerçeği değiştirmez.

- Eğer rejim protestocuları öldürmeye devam ederse bu bir Türkiye meselesi olmaktan çıkıp uluslararası bir mesele haline gelir. O zaman da bir BM müdahalesi gerekir. Türkiye, 1980’lerde Halepçe katliamından sonra Kürtler’i Saddam zulmünden korumak için bir BM müdahalesi çağrısı yapmıştır. Eğer Arap Birliği inisiyatifi başarısız olur, cinayetler sürerse Türkiye, Suriye’ye müdahale öngören BM kararını desteklemek konusunda tereddüt etmeyecektir.

- Eğer değerler arasında bir hiyerarşi varsa insanların hayatı en üst sırada yer alır.
vatan