Kaddafi'ye liderlikten çekilme çağrısı yapan Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi, BM Güvenlik Konseyi'ni, Libya'da akan kanı durdurmak için harekete geçmeye davet etti.

Dabaşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'e, bir an önce toplanıp Libya'da akan kanı durdurmaları için harekete geçmelerini isteyen bir mektup yazdığını söyledi.

Libya'nın BM Daimi Temsilciliğinde görevli Libyalı diplomatlarca desteklenen Dabaşi, ''Bu olanlar Libya halkına karşı savaş ilan etmek demektir, Kaddafi rejimi Libya halkına karşı soykırım yapmaya başlamıştır'' diye konuştu.

Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Dabaşi, komşu Tunus ve Mısır'dan, Bingazi'ye tıbbı malzemelerin gelmesi için güvenli geçiş yolu sağlanması, Kaddafi'nin de Libya'dan kaçmaya kalkışması durumunda hiçbir ülkenin kapılarını ona açmaması gerektiğini vurguladı.

Dabaşi'nin Associated Press'e de ''Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısından, Kaddafi'nin hem şimdi, hem de 42 yıldır Libya halkına karşı işlediği suçlarla ilgili soruşturma başlatmasını istediklerini'' söylediği öğrenildi.

-BM DAİMİ TEMSİLCİSİ

Bu arada, nerede olduğu bilinmeyen Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın El Hayat gazetesi muhabirine telefonda, ''Benden başka Libya'nın BM Daimi Temsilciliğindeki tüm diplomatlar Dabaşi'yi destekliyor'' dediği, kendisinin ise Kaddafi hükümetiyle temasta olduğunu ve onları bu hareketlerine son vermeleri yönünde ikna etmeye çalıştığını söylediği bildirildi.

-YILANIN BAŞINI KESİN-

Libya'nın BM Daimi Temsilciliği, Dabaşi'nin liderliğinde ayrıca bir yazılı açıklama yaparak, Kaddafi'ye karşı ayaklanan halkın yanında olduklarını ve Kaddafi rejiminin derhal sona ermesi gerektiğini belirterek, Libya ordusunu ''Tiran (despot) Kaddafi'nin devrilmesine yardımcı olmaya'' çağırdı.

Yazılı açıklamada, Kaddafi'nin ayaklanmayı bastırmak için Afrikalı paralı askerler kullanması da kınandı ve ''Trablus'ta benzeri görülmemiş bir kıyım beklendiği'' ifade edildi.

''Kaddafi'nin Libya ve Libya halkından ne kadar nefret ettiğinin de açıkça göründüğü'' kaydedilen açıklamada, Libya ordusunun subaylarına ve askerlerine de ''nerede olurlarsa olsunlar ve rütbeleri ne olursa olsun organize olup, Trablus'a gitmeleri ve yılanın başını kesmeleri'' çağrısında bulunuldu.

Libya'nın BM Daimi Temsilciliği, BM'den, Libya üzerindeki hava sahasını da uçuşa kapatmasını, böylece rejime silah ve paralı asker gönderilmesinin önlenmesini istediklerini de açıkladı.

Öte yandan, Konsey de bir açıklama yaparak, Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dabaşi'nin talebi üzerine, Libya'daki durumu görüşmek üzere bugün TSİ 16.00'da basına kapalı danışma toplantısı yapacağını duyurdu.

AA