Ban, 24 Mart Dünya Veremle Savaş Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, veremle mücadelede ihmalin sonucu olarak yok yere sıkıntı çekildiğini belirterek, 2010 yılında, yüzde 95'ini gelişmekte olan ülkelerden olmak üzere 9 milyon kişinin hastalandığını, 1 milyon 400 bin kişinin ise veremden dolayı yaşamını yitirdiğini kaydetti.

"Bu rakamlara göre, verem dünya genelinde yetişkinlerde ölüme neden olan bulaşıcı hastalıklar arasında ikinci sıraya yerleşiyor" uyarısında bulunan Ban, hastalığın yansımalarının doğrudan etkilediği bireylerle sınırlı kalmadığını, veremin ailelere ve toplumlara büyük bedeller ödettiğini belirtti. BM Genel Sekreteri, şunları kaydetti:

"Milyonlarca çocuk anne veya babasını kaybediyor. Hasta aile fertleriyle yaşamak zorunda kalan çocuklar hastalığı kapma riski ile karşı karşıya kalıyor. Tedavi ve bakım imkanı bulamayanlara sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla destek olmak büyük önem taşıyor."

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yürütülen ortak çalışmalar sonucu veremden ölümlerin oranının 1990 yılından bu yana yüzde 40 oranında azaldığını ifade eden Genel Sekreter, 1995 yılından bu yana 46 milyon insanın tedavi edildiğini, yedi milyon insanın hayatının kurtarıldığını belirtti.

Tüm insanların verem ve yarattığı yıkıcı sonuçların korkusundan kurtulmasını sağlamak için yürütülen küresel dayanışmanın daha da güçlendirilmesini isteyen Ban, mesajına, "Gelin veremle mücadele edeceğimize ve söz konusu hastalıklardan ölümlerin önüne geçeceğimize söz verelim" sözleriyle son verdi.