BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastıyla ilgili olarak kurulan özel mahkemenin bağımsız olduğunu belirterek, hiçbir ülkenin mahkemenin çalışmalarına karışmaması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de Hariri suikastıyla ilgili yürütülen soruşturmayı yanlış yönlendirmekle suçlanan 33 kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldığının hatırlatılarak mahkemeyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, tutuklama emriyle ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi.

Mahkemeye BM Güvenlik Konseyi tarafından Hariri suikastını soruşturmak üzere açık yetki verildiğini vurgulayan Ban, mahkemenin ''bağımsız ve uluslararası nitelikte'' olduğunu ve çalışmalarını Güvenlik Konseyinden aldığı yetki çerçevesinde ''kendi başına kendi istediği biçimde devam ettirmesi gerektiğini'' söyledi.

Mahkemenin çalışmasının önemli olduğunu ve çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade eden Ban, ''Lübnanlılar ve bölge ülkeleri mahkemenin sonucu hakkında önceden hüküm vermemeli ve mahkemenin çalışmalarına da karışmamalı. Lübnan'daki istikrar, güvenlik ve barış konusu mahkeme konusunun dışında ele alınmalı, bu tamamen adli bir süreç'' dedi.

Mahkemenin çalışması için gerekli mali destekle ilgili bir soru üzerine ise Ban, masrafların yüzde 49'unun Lübnan, yüzde 51'inin de uluslararası toplum tarafından karşılandığını, bu kapsamda Lübnan hükümetinin yerine getirmesi gereken önemli bir sorumluluğu olduğunu söyledi.

Ban, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Lübnan'a yapacağı ziyaretle ilgili olarak yöneltilen sorular üzerine ise ziyaretin yapıcı olmasını umduğunu söyledi.

-ORTA DOĞU BARIŞ SÜRECİ-

Genel Sekreter Ban, Orta Doğu barış süreciyle ilgili olarak da yaptığı açıklamada, son günlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD'nin Orta Doğu özel koordinatörü George Mitchell ile telefon görüşmeleri yaptığını, hepsinin de kendisine bölgede sorunlara çözüm bulma konusunda kararlı olduklarını söylediklerin aktardı.

Ban, İsrail'den Yahudi yerleşimlerini yeniden kısıtlamasını, Arap liderlerden de Mahmud Abbas'a destek vererek kapıları açık tutmalarını istediğini söyledi. Ban, iki taraf arasındaki görüşmelerin ana meseleleri çözmek amacıyla yoğun şekilde ilerlemesi ve sadece görüşmüş olmak için görüşmelerin sürdürülmemesi gerektiğini belirtti.

A.A.