İngiltere'de Everton kulübünün formasını giyen ve adı formasında bile 'Osman' şeklinde yazan Kıbrıs asıllı oyuncuyu Türk spiker nasıl Uzman yaptı? Cevval spikerin marifeti:

İngiltere'nin en ünlü Türk'ü Everton formasını giyen Leon Osman. Osman'ı Türk spikerler İngiliz aksanıyla 'Uzman' olarak telaffuz ediyor. Buna karşılık Kıbrıs asıllı oyuncunun adı formasında bile Osman şeklinde yazıyor.

İngiliz futbolu, Kıbrıs Türklerini keşfetti!

İngiltere'de, yaklaşık 200 bin Kıbrıs Türk'ü yaşıyor. Yıllarca önce Ada'ya gelen Türkler, toplumun değişik katmanlarında görev yapıyor. Meslek olarak futbolu seçip, başarılı bir kariyere sahip olanlar da var.

Kıbrıslı Türk futbolcu kavramını ilk kez Mustafa İzzet'le öğrendik. Chelsea, Leicester ve Birmingham gibi takımların formasını giyen namı-diğer Muzzy, 2000'de A Milli Takım formasını giydiğinde 'Türkçe bilmeyen ilk oyuncu' olarak tarihe geçmişti. Mustafa İzzet ile başlayan süreç, Colin Kazım Richard'la devam etti. Ada'nın en ünlü Kıbrıs Türk'ü ise Everton formasını giyen Leon Osman. İngiltere doğumlu olup İskoçya'nın St Mirren ekibinde oynayan Billy Mehmet ise bu sezon attığı gollerle takımının en önemli yıldızlarından biri oldu.

Bizim spikerlerin İngiliz aksanıyla 'Uzman' olarak telaffuz ederek, komik duruma düştüğü Leon Osman'ın adı formasında doğru yazıyor. 1981'de Wigan'da doğan Osman, Everton'un alt yapısında yetişti. 2000 yılında profesyonel olarak kariyerine 'merhaba' diyen Osman, Carlisle United ve Derby County'de birer sezon kiralık oynadı. Orta sahanın sağında ve forvetin arkasında mücadele eden Osman, fizik ve teknik kapasitesi yüksek bir futbolcu. Henüz hiçbir ülkenin milli formasını giymeyen Leon Osman'ın kardeşi Carl Osmanda Kendal Town'da top koşturuyor. Osman, bu sezon Everton'da 17 maçta 3 gol attı. Mustafa İzzet'in kardeşi Kemal İzzet de, İngiltere'de ikinci lig takımlarından Colschester United formasını giyiyor.

Türk futbolseverler, kariyerine Arsenal'de başlayan Ömer Rıza'nın Kıbrıslı Türk olduğunu da 2003'te Denizlispor'a transfer olduğunda öğrendi. Hızı, asistleri ve gol vuruşlarıyla sivrilen Ömer, 2006'da geldiği Trabzon'da istediği başarı grafiğini yakalayamadı. İskoçya'nın St Mirren takımında ter döken ve bu sezon attığı 5 golle takımını sırtlayan Billy Mehmet de, Kıbrıslı bir baba ve İrlandalı bir annenin çocuğu olarak 1984'te doğdu. Futbola West Ham'ın alt yapısında başlayan Mehmet, 2002-05 sezonları arasında İskoçya 2. Lig ekiplerinden D.Athletic'in formasını giydi. 2005 yılında St Mirren'e gelen 9 forma numaralı Mehmet, rakip defansın korkulu rüyası oldu. Mehmet, annesinden ötürü milli takım tercihini İrlanda'dan yana kullandı.

Kıbrıslı bir babanın oğlu olarak 1989'da Londra'da doğan Cem (Jem) Karacan ise G.Saray'ın alt yapısında futbola başladı. Türkiye'de tutunamayınca Reading'i tercih edip Ada'ya döndü. 2007'de profesyonel olan Cem, Ay-Yıldızlı formayı giydi. 1970 doğumlu Hakan Hayrettin de İngiltere'deki bir başka Kıbrıslı Türk. Kariyerine Leyton Orient başlayan Hakan, futbolu bıraktıktan sonra amatör Waltham Forest'ta antrenörlüğe başladı, 2006'da itibaren Thurrock'in başına geçti.


Zaman