DTP'nin kapatılması ve Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk dahil 37 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı konulmasının ardından eski DTP'liler, Diyarbakır'da toplu istifa kararını açıkladılar. Çözüm yeri olan parlamentonun kendilerini hazmediğini ifade eden Türk, "Barış ve demokrasi mücadelemizin anlaşılmadığını, bundan sonra da anlaşılmayacağı inancına vardık" dedi. Milletvekilliği düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yanı sıra 19 milletvekili hava yoluyla dün Demokratik Toplum Kongresi'nin Daimi Meclis Toplantısı'na katılmak ve bundan sonraki süreci planlamak üzere Diyarbakır'a geldi. Gelenleri havaalanında başta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir olmak üzere 'eski' DTP'li belediye başkanları ve parti meclisi üyeleri karşıladı. Ahmet Türk'ün "Gövde gösterisi istemiyoruz" çıkışı nedeniyle karşılama töreni sade bir havada geçti. Ancak, parti otobüsü ile havaalanından il başkanlığına geçen DTP'lilere, onları yaya olarak karşılayan yaklaşık bin 500 kişi eşlik etti.

DİYALOG GRUBU ÇAĞRISI
DTP İl Başkanlığı'nın önünde ise 5 bin kişi toplandı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk parti otobüsü üzerinde birer konuşma yaptı. Kürt sorununda çözümün hâlâ mümkün olduğunu vurgulayan Türk, şöyle konuştu: "Türkiye halkının vicdanı olacak, içinde Türk'ün Kürt'ün bulunduğu, herkesin güvendiği bir diyalog grubu oluşturmamız lazım. Halen bu umudun olduğuna inanıyorum. Partileri kapatabilirsiniz, bizi parlamentodan atabilirsiniz ama halkımızın mücadelesinin önünde ezileceksiniz." Aysel Tuğluk ise DTP'lilere "Bizi affedin. Size barışı getiremedik" diye seslendi.

'ANLAŞILMADIK'
Daha sonra Cigerxun Kültür Merkezi'nde kongre için bir araya gelindi. 3.5 saat süren toplantının ardından 'toplu istifa' kararını Türk açıkladı. İstifa dilekçelerini en kısa zamanda vereceklerini kaydeden Türk şunları söyledi: "Biz sorunların çözüm yerinin parlamento olduğunu da söyledik. Ama mevcut yapı, parlamento, bizi hazmedemedi. Gerçekten ısrarlıyız. Ama inançlarımızdan, halkımızın demokrasi mücadelesinden taviz vermemizi isteyen bir mantıkla karşı karşıya kalırız. Oysaki bu daha farklı bir gerginliğin doğmasına neden olacak. Biz bu nedenle bugün barış demokrasi özgürlük mücadelemizin anlaşılmadığını, bundan sonra da anlaşılmayacağı inancına vardık ve dilekçelerimizi sunacağız." Herkese önemli görevler düştüğünü de ifade eden Türk, "Bin yıllık bir arada yaşayan halkın geleceğini önemsiyorsak hepimiz yeniden düşünmeliyiz" dedi. Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü ve DEP eski milletvekili Hatip Dicle ise, "Parlementodan çekilme siyaseti bırakma anlamına gelmez. Barış ve Demokrasi Partisinin güçlendirilmesiyle demokratik siyasete devam edeceğiz" dedi./sabah