Belçika Başbakan Yardımcısı Lourette Onkelinx, Brüksel"de bir araya geldiği CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu"na, “Kemal bizim için bir miting yap” teklifinde bulundu. Belçika"da çok sayıda oy kullanma hakkına sahip Türk vatandaşı olduğunu hatırlatan Onkelinx"e, Kılıçdaroğlu, “Ama bizim toplantılarımıza salonlar yetmez, meydan lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na, Belçika Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı ve Belçika Başbakan Yardımcısı Lourette Onkelinx"ten “Kemal bizim için de miting yapsana” teklifi geldi. Onkelinx ile önceki gün konutunda görüşen Kılıçdaroğlu ilginç bir öneriyle karşılaştı. Onkelinx, Kılıçdaroğlu"na, “Genel başkanlığınızın partinizde yarattığı heyecanı biliyoruz. Yoğun bir referandum kampanyasından da çıktınız. Bundan sonra sizinle daha sık beraber olalım.Belçika"da çok sayıda oy kullanma hakkına sahip olan Türk vatandaşı yaşıyor. Belçika Sosyalist Partisi"ne oy vermeleri konusunda desteklerinizi istiyoruz. Bir seçim toplantısını da Belçika Sosyalist Partisi için Brüksel"de yapmaya ne dersiniz?” dedi. Kılıçdaroğlu da gülerek, “Ama bizim toplantılarımıza salonlar yetmez, meydan lazım” karşılığını verdi. Bunun üzerine Onkelinx, “Tamam o da olur. Kemal bizim için o zaman Brüksel"de bir miting yap” dedi. Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin ardından gece Afyon Emirdağlıların yaşadığı Belçika"daki Türk mahallesine gitti. Fenerbahçeliler Lokali"nde Türk vatandaşlarıyla tanışan Kılıçdaroğlu, burada kısa bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Siyasette iki açmaz var. Biri din sömürüsü, diğeri kimlik siyaseti. Doğu ve Güneydoğu"da bir etnik kimliktir gidiyor. Vatandaşımız aç, ancak açlığını düşünmüyor. Din ve etnik kimlik tartışmasının siyasetin içine sokanlardan kurtulmalıyız” dedi.
Vatana ihanet
Kılıçdaroğlu, bir vatandaşın BDP"li Emine Ayna"nın referandum sonuçlarını değerlendirmelerini hatırlatıp, “Devlet parçalanırken hoşgörü olur mu? sorusuna “Hayır. Ülkenin bölünmesine hizmet edersen vatanına ihanet etmiş olursun. O yanlışlık da Başbakan"ın "Sivas"tan öteye gidemiyorsunuz" sözüyle başladı. Bir Başbakan bunu söyler mi? Bizi dinlemeye tek kişi bile gelse gidip konuşacağız. Birileri ülkeyi bölmek isterse de buna izin vermeyeceğiz. Biz her zaman üniter yapıdan yana olduk. Bazen marjinal düşünenler çıkabilir. Ama paniğe kapılmaya gerek yok” diye konuştu.
Sorgulanamaz
Kılıçdaroğlu, başörtüsüyle ilgili olarak da, “Türkiye"de başörtüsü sorunu olduğunu kabul etmek lazım. Bu sorunu da biz çözeceğiz. AKP sorunu siyasallaştırdığı için çözemez. Kimse kıyafetinden dolayı da sorgulanamaz. Kıyafet yasak konusu olamaz” dedi.

Faydası ne olacak?
Kılıçdaroğlu, Baykal"ın gündeme getirdiği kurultay talebiyle ilgili tartışmada da taraf olmayacağını açıkladı, “Bu süreçte bize ne fayda sağlayacak” diye sordu.

Yine VIP"ten geçmedi

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Brüksel"e gidişinde olduğu gibi ayrılırken de VIP"i kullanmadı ancak Türkiye"ye dönüşte THY Yer Hizmetleri"nin azizliğine uğradı. Türkiye"nin Brüksel Büyükelçiliği Sekreteryası, THY yetkililerine “TK 7323 seferinde Sayın Kılıçdaroğlu, Samsun Milletvekili Haluk Koç ve Ankara eski Milletvekili Gülsün Bilgehan da bulunuyor” bilgisini verdi. Buna rağmen listelerde bu isimlerin yanına “VIP” işaretinin konulmadığı görüldü. Ancak kaptan pilot Esenboğa Havalimanı"na bilgi verip aprona VIP aracı istedi ve sıkıntı yaşanmadı.