Bakan Özak, olaylara karışanlara gerekli cezayı uygulayacaklarını ve hiç kimseyi korumayacaklarını açıkladı.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, statlardan sonra spor salonlarına sıçrayan taraftar olaylarını önlemek için kanunun gerektirdiği yasal her şeyi yapacaklarını söyledi. Bakan Özak, olaylara karışanlara gerekli cezayı uygulayacaklarını ve hiç kimseyi korumayacaklarını açıkladı.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak CİHAN'a yaptığı açıklamada, özellikle son oynanan Fenerbahçe Ülker-Efes Pilsen maçında çıkan olaylara değinerek, 'Hiç kimse merak etmesin. Suçluya cezasını vereceğiz. Kesinlikle koruma olmayacak.' dedi.

Futbol statlarında yaşanan olayların basketbol salonlarına sıçramasının düşündürücü olduğunu belirten Bakan Özak, bu tür olayların tekrarlanmaması için her türlü önlemi ve çalışmayı yapacaklarını açıkladı. Özak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

'Tribün dışında hayatımızda bir gerilim varsa maalesef bu gerilim tribünlere de yansıyor. Yolda giden iki taksici birbirine saygılı davranmıyor ise, okulda çocuklarımız aynı durumdaysa, bu gerilim tribünlerde de oluyor. Tabi ki bunu yasalarla asgariye indirebilirsiniz ama en başta eğitimde olması lazım. Biz aslında böyle bir toplumuz. Fair play ve centilmeniz. Biz dünyaya bu ölçüde hükmetmişiz. Barış ve sevgi içersinde olmuşuz. Maalesef bu durum zaman zaman bozuluyor. Burada yöneticilerin çok dikkatli olması lazım. Medyanın bu olayları katiyen desteklememesi lazım. Bu son olayda görüldü ki bütün medya bu olayı kınadı. Bu konuda uğraş vermeliyiz. Bu konuyu düzeltemeyiz dememeliyiz. Bazı yasalar çıkardık ama bu sadece yasa ile olmuyor. Okul çağındaki çocuklarımızı eğitmeliyiz. Tüm sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla bu iyileştirebilir. Bir maça çıkarken sonucuna hazır olmalıyız. Geçtiğimiz günlerde UEFA finali oynandı İstanbul'da ve yenilen takım yenen takımı alkışladı. Yani Almanlar bizden daha mı medeni. Bu işi daha mı iyi biliyorlar, elbette ki hayır. Biz onlardan daha medeni ve centilmeniz. Aile yapısı olarak dünyaya örneğiz. Basketbol 20 yıldır ülkemizde çok sevilen bir spor. Bu olayları çıkaranlar salona gelen çocuklardan hiç utanmıyorlar mı. Ben Ali Koç beyin çabasını da alkışlıyorum. Hiç kimse merak etmesin suçluya cezasını vereceğiz. Hiç kimse merak etmesin koruma olmayacak.'

'İSTANBUL KULÜBLERİ TRANSFER PİYASASINI YÜKSELTTİ'

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ayrıca son günlerde futbolcu transferinde yaşanan olaylara da değindi. Özak, Mehmet Topuz transferinde yaşanan olayları kastederek, 'Şunu kabul etmek lazım. Hani, futbolcuyu kaçırdım, öbürü aldı olayı ilk defa olmuyor. 30 yıldır izliyorum. Bizim dönemimizde de futbolcular kaçırıldı. O zamanki transfer yönetmeliği ile şimdiki farklı. Şuna bakmak lazım. Türkiye'de çok fazla kaliteli futbolcu üretemiyoruz. Talep edilen kaliteli oyuncu sayısı az. Bu birazda İstanbul'daki bir-iki kulübümüzün yarışı ile bu piyasa yükseldi. Bu kadar para doğrudur değildir ama şuan durum bu.' dedi.

Barcelona'nın Türkiye'ye çok iyi bir örnek olduğunu da belirten Bakan Özak, 'Kendi alt yapısından yetiştirdiği futbolcuları ve kendi yetiştirdiği hocası ile dünyayı sallıyor. Biz bunu Trabzonspor'da denemiştik. Türkiye yapabilir mi sorusuna bence yapabilir ama sabır lazım. Aksi takdirde bu transfer rakamlarını kulüpler bugün taşıyabilir ama yarın taşıyamayacak duruma gelirler. Zaten şuan ki bonservis fiyatları çok yüksek. Türk ekonomisine büyük zararlar verebilir.' diye konuştu.

'YABANCI FUTBOLCU SAYISI AZALTILMALI'

Bakan Özak son olarak ise futboldaki yabancı sayısıyla ilgili kendi görüşlerini açıkladı. Kaliteli yabancıya evet diyen Faruk Özak, 'Yabancı futbolcu sayısı bana göre de şuan çok. Biz 1994 de görevden ayrılırken bu sayı dörttü. Bu sayıya da karşı çıkmıştık ama bütün kulüplerin isteği fazla olması yönündeydi. Benim şahsi görüşüm bu sayının azalması. Yabancı futbolcu aldığımız kadar yurt dışına da o kadar göndermeliyiz. Maalesef bu sayı beşi geçmez. Ama aldığımız 500 tane. Burada bir cari açık var.' ifadesini kullandı. (CİHAN)