Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Şili"de 69 gün mahsur kalan 33 madencinin kurtarma çalışmalarının büyütüldüğünü söyleyerek “Böyle bir kaza bizde olsa, madencilerimizi üç günde çıkarırdık” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer dün Sky Türk televizyonunda katıldığı “Haber Mahalli” programında Şili"de yerin 700 metre altında 69 gün mahsur kalan madencilerin kurtarma çalışmalarını Zonguldak Karadon"daki grizu patlamasıyla karşılaştırdı. Dinçer şu açıklamalarda bulundu:

“Zonguldak"ta grizu patlaması ile kazaya uğradık. Şili"de ise göçük oldu. Şayet Zonguldak"ta grizu patlaması yerine göçük olsaydı işçilerimizden hayatını kaybeden olmayacaktı ve sadece 3 günde çıkartacaktık. İşçilerimizi 560 metreden 3 günde çıkarırdık. Biz çok daha iyiyiz.

Şimdi siz madenin bir köşesinde göçük olmuşken öbür tarafta güvenli bir yerde bekleyen insanları görüp "Bizde niye böyle değil" derseniz, bize haksızlık edersiniz. Çünkü bizim madenlerimizde de işçilerimizin güvenle ve aylarca kalabilecekleri mekanlar var. Zaten ona benzer bir yerde dinleniyorlar, yemeklerini yiyorlar. Ama bizde insanlar halatlarını kaybettiler. İkisi ayrı durumlar. Onun için Şili"deki benzer bir durumu bizimle mukayese etmenin doğru olacağı kanaatindeyim.”

Şili"de kurtarma için geciktiler

Dinçer şöyle devam etti: “Niye o kadar büyütüyoruz Şili"de olup biten hadiseyi. Şöyle örnek vereyim. İçeriye indirilen sondajın genişliğiyle yapılan kafes birbirinden farklıydı, uyumlu değildi. Kafes sondaj deliğinden içeri giremediği için geciktiler. Çok da basit bir hadiseydi halbuki...”

Vatan