Kurulduğu 1954 yılından bu yana, yani tamı tamına 55 yıldır Japonya"yı yöneten Liberal Demokrat Parti, tarihinde ilk kez iktidardan düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Buna zemin hazırlayan ise partisi anketlerde geriye düştüğü için, “Kişisel hatalarım nedeniyle partim insanların güvenini kaybetti. Bu güveni yeniden tazelememiz gerekir” diyerek erken seçim kararı alan 68 yaşındaki Başbakan Taro Aso oldu.

Aso, Japonya"da işsizliğin yüzde 5"in üzerine çıkması ve LDP"nin ilk kez halk tarafından iktidardan düşürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine olağanüstü kurultay toplayarak partililere hitaben yaptığı konuşmada, “Kusurlarım parti içinde kaos yaşanmasına sebep oldu. Halk güvenini boşa çıkardım” dedi ve partililerin önünde eğilerek özür diledi.

Aso, Meclis"i feshettiğini açıklayarak erken seçimin de kapısını aralamış oldu.

Aradaki fark 12 puan

Sosyal liberalizme inanan ve daha önce Japonya"da hiç iktidar ortağı olamayan Demokratik Parti (DPJ), geçtiğimiz ay yerel seçimleri kazanarak iktidarın en büyük ortağı olduğunu ortaya koymuştu. Ardından Japonya"nın en çok satan gazetesi Asahi Shimbun tarafından yayınlanan ankette DPJ"nin yüzde 31"lik oy oranıyla olası bir genel seçimde LDP"nin tam 12 puan önünde olduğu görüldü. Anketin yayınlanmasının hemen ardından Başbakan Aso, olağanüstü kurultayı toplayarak “güven tazelemek için” erken seçim kararı aldı. Aso"nun partisi LDP, 1955 yılından bu yana sadece 10 aylık kısa bir süre boyunca iktidardan düştü. Onun dışında her zaman Japon Başbakanları LDP içinden çıktı.

General oğlu Afganistan"da çatışmada bacağını kaybetti

İngiltere"de ordunun üç numaralı komutanı olan ve birkaç yıl içinde Genelkurmay Başkanlığı"na yükselmesi beklenen Korgeneral Sir Nick Parker"ın oğlu Afganistan"da ağır yaralandı. Afganistan"daki İngiliz kuvvetlerinin komutanlığını da üstlenen ve NATO Kuvvetlerinin ikinci komutanı olan General Parker"in 26 yaşındaki oğlu yüzbaşı Harry Parker, cumartesi akşamı Helman eyaletinde Taliban"a karşı bir operasyona katıldı. Operasyon sonrası karargaha dönerken, yola gömülü bir bombanın patlaması sonucu bir bacağını kaybetti. Ağır yaralı olarak sağlık merkezine götürülen Parker, daha sonra uçakla Birmingham"daki bir hastaneye nakledildi. Doktorlar durumu ağır olan Parker"ın diğer bacağını da kaybedebileceğini açıkladı.

Oğlunu ziyaret etti

Saldırı sırasında tatilde olan 54 yaşındaki General Parker da İngiltere"ye dönerek hastaneye gitti.

Askeri sözcü, “General Nick, eşi ve diğer aile üyeleri Harry"nin başına gelenler nedeniyle derin bir üzüntü duyuyor. General içinde bulunulan durumun taşıdığı tehlikeleri çok iyi biliyor. Bir anne-baba için başa çıkılması en zor durumlardan biri” ifadesini kullandı. Yüzbaşı Parker, iki yıl önce İngiliz askerlerinin Irak"ın Basra kentinde düzenledikleri operasyona da katılmıştı.


IRAK"TA DA SAVAŞA KATILMIŞTI

İngiltere"nin Genelkurmay Başkanı olması beklenen Parker"ın (solda) oğlu yüzbaşı Harry (üstte) iki yıl önce Basra"da savaştı. - vatan