Obama'nın başkanlık yarışındaki eski rakibi ve yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Clinton ise ilk basın açıklamasında "İsrail, Gazze'de haklıydı" dedi ..

Dünya basını, ABD Başkanı Barack Obama'yla söyleşi yapmak için beklerken, yeni başkan ilk tercihini bir Arap kanalından yana kullandı. Merkezi Dubaideki El Arabiya'ya konuşan Obama, ABD'nin de hatalar yaptığını söylerken "Düşmanınız değiliz" mesajı verdi. "Müslüman dünyasına karşı görevim, Amerikalıların sizin düşmanınız olmadığını iletmek" dedi.

"ENDONEZYA'DA YAŞADIM"
Müslüman dünyası ile yeni bir sayfa açma yönünde mesajlar veren Obama şöyle devam etti: "Bazen hatalar yapıyoruz; mükemmel değiliz. Ancak geçmişimize bakarsanız, ABD'nin bir sömürge olarak doğmadığını görürsünüz. Amerika ile Müslüman dünyası arasında sadece 20-30 yıl önceki ortaklığı yeniden oluşturmamak için bir sebep yok." Çocukluğunda "dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip" ülkesi Endonezya'da yaşadığını hatırlatan Obama, gittiği Müslüman ülkelerde de insanların, inancı ne olursa olsun, ortak umutlar taşıdığını gözlediğini anlattı.

'FİLİSTİN DEVLETİ OLACAK'
Obama, Ortadoğu'ya gönderdiği temsilcisine de "dinle" mesajı verdiğini söyledi. "Ona dinleyerek başla dedim. Çünkü genellikle ABD görüşmelere dikte ederek başlar" sözleriyle de geçmişteki hataları dile getirdi. Filistin ve İsrail devletlerinin yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiğini de vurgulayan Obama, "İleride bir Filistin devleti olacaktır. Zaman vermeyeceğim" ifadelerini kullandı. Müslüman bir ülke başkentinden Müslümanlara hitap edeceği vaadini yineledi. Ancak bunu nerede ve ne zaman yapabileceğini ilişkin ise bilgi vermedi. Obama İran'a ise diyalog çağrısı yaparak "Siz sıktığınız yumruğunuzu açın. Biz size elimizi uzatalım" dedi.

ABD başkanlık seçimlerine Demokrat Parti'nin adayı olarak girme yarışında Obama'ya yenilen Hillary Clinton dün ülkeyi önümüzdeki 4 senede yönetecek ekibin Dışişleri Bakanı olarak ilk basın toplantısını düzenledi. Dış politikadaki vizyonunu birer birer anlattı. Ancak öyle sözler söyledi ki seçim yarışında Ortadoğu politikaları konusundaki farklılıklarından dolayı hararetli tartışmalar yaşadığı Obama'yı zor duruma düşürdü.

'FÜZELER CEVAPSIZ KALMAZ'
Obama önceki gün Müslüman dünyaya samimi bir dille seslenerek bozulan imajı düzeltmeye çalışırken Clinton ilk basın toplantısında İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunu "İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz" sözleriyle yorumladı. "İsrail topraklarına fırlatılan füzeler karşılıksız kalmayacak. Kendilerini savunma hakları var. Hamas israil'in sahip olduğu bu hakkı provoke ederek kendi çıkarları için kullanıyor" dedi. Ancak konu Gazze'ye yapılacak insani yardımlara gelince "ABD yardımların en büyük bağışçısı olacaktır" dedi. Obama'nın Filistin devletinin kurulacağı yönündeki net tavrının aksine bu konuda konuşmaktan kaçındı.

İRAN'A TEMKİNLİ MESAJ
Başkan adaylığı yarışında "İran, İsrail'e saldırırsa ABD askeriyle karşı karşıya kalır" demekten çekinmeyen Clinton bu kez daha temkinliydi. Obama'nın İran' la diyalog kurma yönündeki açılımına işaret ederek "Tahran yönetimi için başkanımızın sözleri bir fırsattır. Ancak geçmişte olduğu gibi bugünde diyalog kapısını açmak İran'ın uluslararası toplumun talepleri kaşısındaki tavrına bağlı" dedi. Konuşmasında Çin'e ticari ilişkileri güçlendirme çağırısı da yapan Clinton Kuzey Kore ve Rusya ile ilgili vizyonunu da anlattı.

SABAH