Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun açılışını yaptığı Sosyalist Enternasyonal Konsey’ine Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın serbest bırakılmamasını protesto için başlattığı ‘yemin boykotu’ ters tepki göstermeye başladı. CHP’li vekillerin yemin etmemesi, Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da destek bulamıyor.
 
SOSYALİSTLERDEN SERT ELEŞTİRİ
 
CHP’nin yemin boykotu, Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Sosyalist Enternasyonal (SE) Genel Kurul toplantısında da tartışıldı. Sosyalistler, Meclis çalışmalarına katılmayan CHP’ye eleştiriler yöneltti. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, CHP’nin boykot kararını eleştirerek, “Parlamenter sistemin çalışması demokratik ülkeler için çok önemlidir. Sosyalist Enternasyonal de zaten bu işe çok önem veriyor” dedi.
 
HAKİMLERİ ŞİKAYET ETTİ
 
Yemin boykotundan dolayı CHP’ye yönelik eleştirilerin artması CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu endişelendiriyor. CHP lideri tepkileri dindirmek amacıyla, dün uluslararası sivil toplum kuruluşlarına “Neden Yemin Etmedik?” başlıklı bir mektup gönderdi. Türkiye’deki yerleşik büyükelçilikler ile yerleşik yabancı basın temsilcilerinin yanısıra BM, AGİT, OECD, İKÖ ile Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi yöneticilerine de gönderilen mektupta, “Yüksek Seçim Kurulu, herhangi bir suçtan dolayı mahkum edilmemiş bulunan, gazeteci Mustafa Balbay ile tıp doktoru Prof. Mehmet Haberal’ın, aday olabileceklerini hükme bağlamıştır. Halk onlara oy vermiş ve vekilleri olarak seçmiştir. Şimdi ise, iki hakim, verdikleri bir kararla, Balbay ve Haberal’ın, halkın seçilmiş vekilleri olarak görevlerini yerine getirmelerini engellemektedir.
 
CHP, hukuka uygun bir çözüm bulmak için gerekli tüm gayreti gösterecektir” denildi.
 
MECLİS’İ KİLİTLEME SENARYOSU
 
Başbakan Erdoğan’ın”ister gelsinler, ister gelmesinler” resti ise, CHP’yi iyice köşeye sıkıştırdı.
 
Parti yönetimi, başka çözüm bulunamaması halinde geçici başkan Oktay Ekşi vasıtasıyla Meclis’i kilitlemeyi bile düşünüyor. Bu plana göre; Oktay Ekşi (tutuklu vekiller konusu çözülünceye kadar) genel kurul çalışmalarına ara verirse, meclis başkanı seçilemeyecek, güven oylaması yapılamayacağı için hükümet de kurulamayacak. CHP lideri Kılıçdaroğlu bu hamleyi, bir grup gazeteciyle sohbeti sırasında dile getirdi. (Türkiye)