Bilimadamları, görüntülerin gözün önüne yansıtılmasına yardımcı olacak yeni nesil kontak lenslerin üretimine bir adım daha yaklaştıklarını açıkladı.

Kullanılan teknoloji, lensi takanların akan metinleri, elektronik postaları okumalarına ve bilgisayar destekli görüntülerle görüşlerini artırmalarına olanak tanıyacak.

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin biyonik lensin güvenli ve kullanıma uygun olduğunu gösterdiğini belirtti.

Tavşanlar üzerinde yapılan testlerde herhangi bir ters etkiye rastlanmadı.

En büyük engelin güç kaynağı olduğunu kaydeden araştırmacılar, halihazırdaki prototipin kablosuz güç kaynağının sadece birkaç santimetre yakınındayken çalıştığını söyledi.

Prototipin mikro devrelerinin, tek bir ışık yayan diyot için yeterli olduğunu belirten araştırmacılar, bir sonraki hedeflerinin kontak lenslerin önceden belirlenmiş metinleri de içermesi olduğunu kaydetti.

Karmaşık holografik görüntü üretimi için lenslere yüzlerce pikselin eklenmesi öngörülüyor.

Terminatör filminin ardından bilimadamlarının rüyalarını süsleyen biyonik lensler, bilgisayar oyunlarının sanal dünyasına yeni bir boyut getirecek ve sürücülerin yol haritasını görmesine de olanak tanıyacak. .

Lensler, takan kişiye biyosensörler aracılığıyla kan şekeri düzeyi gibi tıbbi bilgiler de sağlayacak.

Finlandiya'daki Aalto Üniversitesi'nden meslektaşlarıyla işbirliği içinde çalışan araştırmacılar, lenslerin odak uzaklığını kısaltılmasını da sağladı.

Araştırmacılar, lenslerde kullanılan elektrik devrelerinin sadece birkaç nanometre kalınlığındaki metal tabakalardan oluştuğunu belirtti. Bu tabakalar, insan saçının binde bir genişliğinde.