Ürünlerde zirai ilaç kalıntısını yok etmek amacıyla yararlı böceklerle üretimi gerçekleştirilen ''biyolojik mücadeleli domates'' hasadı yapıldı.

Koppert Biyolojik Sistem Şirketi tarafından Antalya'nın Aksu ilçesi Kurşunlu köyünde üretici Musa Dönmez'in seralarında yararlı böceklerin, zararlı böcekleri yemesiyle gerçekleştirilen biyolojik mücadele ile üretilen domates hasadına, sektör temsilcilerinin de katıldığı törenle başladı.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, sektörün yıllardır yaşadığı en büyük sorunlarından birinin tarımsal ilaç kalıntısı olduğunu anımsattı. Biyolojik mücadelenin, ilaç kalıntısı problemini ortadan kaldıracak bir çalışma olduğunu ifade eden Satıcı, şöyle konuştu:

''Geçtiğimiz yıllarda zirai ilaç kalıntısı sorunu başta İspanya olmak üzere birçok ülkede yaşandı. Fakat İspanya biraz da devlet desteğiyle üretim alanlarının büyük bir kısmında entegre mücadeleyi gerçekleştirdi ve ilaç kalıntısını minimum düzeye indirdi. Bizim halen Avrupa'da birçok süpermarkete meyve sebze satamayışımızın temel sebebi aslında zirai ilaç kalıntısıdır. İlaç kalıntısı değerlerimiz AB limitlerinin altında olmasına rağmen oradaki bazı büyük süpermarket alıcılarının (En fazla üç aktif madde olsun veya AB limitlerinin yüzde 30'unu geçmesin) şeklinde bir takım kriterleri var. Kalıntı değerlerinin altında üretim yapmak kolay değil. Bu anlamda da faydalı böcek uygulaması sorunu ortadan kaldırma yönünde ciddi bir katkı sağlayacak.''

Antalya'da bin 500 dekar serada sürdürülen biyolojik mücadelenin daha da artırılması gerektiğini anlatan Satıcı, ''Bu miktar daha da artırılmalı. İhracatçılar olarak bu tür ürünlerin hem iç piyasada hem dış piyasada ticaretinin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Biyolojik mücadele yapan üreticilerin ürünlerini almaları yönünde ihracatçılara tavsiyede bulunacağız. Biyolojik mücadele ile üretim artırılmalı, ilaç kalıntılı ürünlerin ticaretinin yasaklanması gerekiyor'' dedi.

-BAKANLIKTAN BİYOLOJİK MÜCADELEYE DESTEK-

Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Genel Müdürü Ali Eroğlu, 7-8 yıldır biyolojik mücadele konusunda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında zaman zaman zirai ilaç kalıntısı yüzünden zor durumda kaldığını belirten Eroğlu, bu sorunu gidermede biyolojik mücadelenin çok etkili olduğunu kaydetti.

Yararlı böceklerin, Tuta Absoluta, beyaz sinek ve kırmızı örümcek zararlılarını yiyerek yok ettiğini belirten Eroğlu, Antalya'da biyolojik mücadele ve arılı üretim alanlarının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Biyolojik mücadelenin ana hedefi ilaç kalıntısı sorununu gidermektir. Kimyasal ilaç kullanıp da, kalıntıyı yok etmek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil. Üretici Musa Dönmez'in seralarında 4 ay önce dikim yapıldı. Yararlı böcekleri önce fidelikte uygulamaya koyduk. Sonra fideler seraya aktarıldı. 4 ay içerisinde domates serasında iki, biber serasında bir kez kimyasal ilaç kullanıldı. Biyolojik mücadele yapılmamış olsaydı en az 12-13 kez kimyasal ilaç kullanılırdı.''

Bir önceki yıla göre biyolojik mücadelede 3 kat artış olduğunu belirten Eroğlu, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı biyolojik mücadele yapan üreticilere Ocak ayından itibaren teşvik veriyor'' diye konuştu.

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de bugüne kadar yaş meyve sebze üretiminde en fazla entegre mücadele yöntemlerinin kullanılması üzerinde durduklarını belirtti.

Erçin, biyolojik mücadele yapan üreticilere, tül perde uygulayanlara dekara 70, feromen uygulayanlara 30, biyolojik mücadele ajanları uygulayanlara da dekar başına 100 lira destek ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.

Biyolojik mücadele yöntemiyle üretilen domates hasadına Antalyalı ihracatçılar da katıldı.

A.A