Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve Kuşadası Ephesia Hotel"de gerçekleştirilen toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Özel Çevre Koruma Kurulu, DSİ, TÜBİTAK, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Tarımsal Kalkınma Vakfı, Orman Genel Müdürlüğü, üniversiteler, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) gibi ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor. 4 gün sürecek olan toplantı kapsamında tarım ve step biyoçeşitliliği ile orman ve dağ biyoçeşitliliği, iç su biyoçeşitliliği ile kıyı ve deniz biyoçeşitliliği çalışma grupları eş zamanlı olarak çalışmalarını yürütüyor.
Dünyada 1992 yılından bu yana yürürlükte olan ve 1997 yılında taraf olunan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında Türkiye'de, biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve genetik kaynaklardan elde edilen yararların orijin ülkelerle paylaşımı konularındaciddi adımlar atıldı. Sözleşmenin 6. maddesi gereğince 2007 yılında Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (UBSEP) hazırlandı. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, ''Sözleşme, ülkelere amaçları doğrultusunda çeşitli yükümlülükler yüklemekte. Biz de hem bu yükümlülükleri yerine getirmek hem de ülkenin öncelikleri doğrultusunda kalkınma, kullanma dengesi içinde sahip olduğu biyolojik zenginliği koruyabilmek için 2007 yılında hazırlanan UBSEP'in 2010 yılı için revizyonu ve uygulama çalışmalarını yapıyoruz. UBSEP'in etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, kurumlar arası iş bölümü ve işbirliği esaslarının belirlenerek, faaliyetlerin planlandığı uygulama planlarının hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.
Kuşadası Ephesia Hotel"de gerçekleştirilen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı Uygulama Toplantısı"nda konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Dairesi Başkanı Ali Mennan Mennanoğulları, Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Mennanoğulları, biyolojik çeşitliliklerin korunmasının önemine işaret ederek, Türkiye'nin de bu alanda en önemli ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, ''Dünyanın, nüfus artışı, iklim değişikliği gibi nedenlerle yakın gelecekte karşı karşıya kalacağı tahmin edilen gıda ve su problemleri dikkate alınırsa, ülkemizin biyolojik kaynaklarının önemi giderek artmaktadır. Çünkü biyolojik çeşitlilik insanlar için gıda güvencesi, sağlıklı bir çevrede yaşama ve değişen çevresel şartlara uyum kabiliyeti anlamına gelmektedir. Dünyada biyolojik çeşitliliğe verilen önem giderek artmakta ve insanların yaşamı için taşıdığı değer daha fazla anlaşılmaktadır” dedi.