Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı eczacı Nurten Saydan, bitkisel birçok ürünün yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar verebildiğini ve zehre dönüşebildiğini söyledi.

Saydan, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, aktarlarda satılması yasak olan bitkilerle ilgili genelge revize çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Çalışmaların ivedilikle yayımlanmasını beklediklerini belirten Saydan, vatandaşları da bitkisel ürünlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kışın gelmesiyle birçok vatandaşın soluğu aktarlarda aldığını, ancak bilinçsizce kullanılan ilaçların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Saydan, ilaçların belirli dozlarda doğru alım yoluyla hastalığı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan kimyasallar olduğuna, vücuda alınacak maddenin mutlaka çok sayıda kontrolden geçmesi gerektiğini vurguladı.

Ürünlerin ''tamamen bitkisel'', ''doğal ürün'', ''mucizevi çözüm'' şeklinde piyasada reklama açık şekilde satışının, halkın bilinçsiz ve tamamen yanlış ilaç, ürün veya bitki ekstresi kullanmasına neden olduğunu bildiren Saydan, şunları kaydetti:
''Bitkiler, birçok kimyasal maddeyi bünyesinde barındırır ve bu maddelerin ekstre, çay ve benzeri formları da aynı oranda o maddeyi içerir. Bu tip ürünlerin standart bir tanımı ve dozu olmadığından, var olan hastalığı iyileştirmediği gibi, ileride doğabilecek tedavisi mümkün olmayan sorunlara zemin hazırlayabilir. Yani 'tamamen bitkisel' demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel bir çok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar verebilmekte, zehre dönüşebilmektedir.
Tüm bu nedenlerle tamamen bitkisel lafının arkasında, dozun, içeriğin, bitkinin hangi kısmının olduğunun, etki ve kullanım yerinin doğru şekilde anlatılması gerekmektedir. TEİS olarak, Osmanlı'dan günümüze kadar uzun geçmişe sahip aktarlarımızın tabii ki var olmasına karşı değiliz. Ancak vatandaşlarımızın 'şu hastalığa iyi gelir, şunu tedavi eder' şeklindeki söylemlerle aldatılmasına karşıyız. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün bitkilerle ilgili yeni genelgeyi ivedilikle yayımlamasını bekliyoruz.'