Kirlenmiş standardizasyon ve kontaminasyona rağmen genel olarak bitkisel ürünler farmasötik ürünlerden daha güvenilir kabul edilmektedir. İnsanların büyük çoğunluğunun bitkisel ürünler kullandığı Hong Kong'ta Batı'nın farmasötik ilaçlarının yol açtığı yan etkilere bağlı olarak hastaneye başvuran yüzde 4.4'lük hasta oranına kıyasla bitkisel ürünlerden kaynaklanan yan etkilerden dolayı hastaneye başvuran hastalarda bu oran sadece yüzde 0.2'dir. Yine de bu durum bitkisel ilaçların tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı en güçlü toksik maddelerin bitkilerden türetildiği bilinmektedir. Bitkiler bazı organlara toksik olabilir veya alerjilere ya da duyarlılık reaksiyonlarına yol açabilir. Aşağıda bu gibi toksisitelerden bazı örnekler verilmiştir:

NEFROTOKSİSİTE
'Aristolochic asit' içeren bitkiler aşırı miktarda kullanıldıkları takdirde böbrekte hasara neden olabilirler. Belçika'da kilo kaybetmek için kullanan kadınlarda birçok nefrotoksisite vakaları bildirilmiştir. Bu ürünlerin ana içeriğinin 'aristolochia fangchi' olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda bu maddenin karsinojenik olduğu saptanmıştır. 'Aristolochia manshiensis ' ve 'stephania tetrandra'yı içeren diğer bu gibi türlerin kullanımıyla meydana gelen diğer toksisite vakaları Fransa, Büyük Britanya, Çin ve Japonya'da bildirilmiştir.

HEPATOTOKSİSİTE
Maydanozun uçucu yağında bulunan irritan madde 'apiol'ün uzun süreli kullanımı karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Hepatotoksiktir. 'Borage' (hodan), 'comfery' (karakafes), 'coltsfoot' (öksürük otu) ve 'echinnacea' gibi yaygın kullanılan otlar da ayrıca pyrrolizidinin daha az toksit bir formunu içermektedirler. Çalılıklardaki 'lignans'ın da karaciğer toksisitesi ile ilişkilidir. Uzun süre kullanılmaktan kaçınmalıdır.

KARDİYOTOKSİSİTE
Kardiyak glikozi ihtiva eden kaplanboğan otu, gingseng, akdiken ve meyankökü gibi maddelerin aşırı tüketimi veya reçeteli kalp ilaçları ile aynı anda kullanımı bradikardi ve kalp durması gibi yan etkilere neden olabilir.

RADYASYON ALANLAR DAHA DUYARLI!

NÖROTOKSİSİTE
Bazı bitkiler nöral aktiviteler sergilemektedir. Örneğin 'guarana' ve 'ephedra' merkezi sinir sistemine etki etmektedir. Bu otların aşırı miktarları çarpıntı, ajitasyon ve bazı uç örneklerde felç ve ölüme neden olabilmektedir. 'St. John's mayası' ve 'kava kava' gibi antidepresan ve sakinleştirici olarak kullanılabilen bazı bitkiler reçeteli ilaçlarla bir arada kullanılmamalıdır.

FOTOTOKSİSİTE
Bergamot yağının topikal uygulanması ve büyük miktarda maydanoz çorbası içilmesinin ardından fotosensitivite reaksiyonları gösterilmiştir. Bazıları güneşe maruz kaldıklarında ciddi cilt yanıklarıyla acı çekmişlerdir. Radyasyon terapisi alan hastalar bu etkilere daha duyarlıdırlar.