Baharda açan lalelerle renklenen kentin yüz akı, su seviyesindedi pitoresk mazenleriyle benzersiz kalan Oudegracht boyunca pedal çevirin.

Orta Çağ kiliseleri, kanalları ve bisiklet rotalarıyla Hollanda"nın tüm çekici ayrıntılarını içinde barındıran Utrecht"in küçük ama sevimli kent merkezi sizi büyülüyecek.

Food and Travel Dergisi'nden Helen Alexander, Utrecht"i yazdı.

Neden gitmeli? Bu hareketli üniversite kentinin tarihi merkezini keşfetmek için. Orta Çağ"a özgü 17 kilisesi ve 10 kilometre uzunluğundaki kanallarıyla övünen kentin kaldırım taşlı sokaklarında gezinip huzur dolu avlularında dinlenin.
Ne yapmalı? Romalılar tarafından MS 48"de kurulmuş kentin geçmişiyle yüz yüze gelmek için Domkerk"in çevresindeki bölgeye yönelin. Oudegracht, su seviyesindeki pitoresk mahzenleriyle benzersiz bir kanal. Bu mahzenlerden dönüştürülen restoranlar ve barlar, hoş vakit geçirmek için birebir. 13. yüzyıldan kalma Gotik Dom, Utrecht"in en önemli dinsel yapısı. 112 metre ile Hollanda"nın en uzun çan kulesi olan Domtoren, kilisenin hemen yanında yer alıyor. Kuleye açık havada çıkarsanız komşu kentler Amsterdam ve Rotterdam"ı bile görebilirsiniz.
Kentin zarif sundurmaları ve sevimli bahçelerinde dolaştıktan sonra Centraal Museum"u (0031 30 236 23 62; www.centraalmuseum.nl) ziyaret edin. Müze, 16. ve 17. yüzyıl Hollanda resimlerine ev sahipliği yapıyor. Hollanda"daki sanat sahnesini Rönesans etkileri ile tanıştıran Jan van Scorel"in eserleri de bu müzede sergileniyor. Daha modern ayrıntılar için Utrecht doğumlu Gerrit Rietveld"in mobilya tasarımı koleksiyonuna göz atın. Sonra çevredeki antikacılara, butiklere ve şarküterilere dalın. Trafiğe kapalı kanal yolları ve iyi işaretlenmiş bisiklet rotaları sayesinde kenti yürüyerek ya da bisikletle keşfetmek kolay. Keyifli bir akşamüstü gezintisi için tren istasyonuna gidip bisiklet kiralayın ve kentin baharda açan lalelerle renklenen kırlıklarını keşfedin ya da 127 numaralı otobüse binip masalsı Haar Kalesi"ni (www.kasteeldehaar.nl) ziyaret edin. 14. yüzyıldan kalma kalenin sanat hazinesi ve küçük Versailles diye anılan süslü avluları hayranlık uyandırıcı. Kaleden çıktıktan sonra yakındaki resimsi Haarzuilens Köyü"ne gidin ve kendinizi, çay ve leziz mini pancake"ler poffertjes ile ödüllendirin.

Nerede kalmalı?
Bir tüccarın evinden dönüştürülen Malie Hotel"in (0031 30 231 64 24; www.maliehotel.nl), yorgunluk çıkarmak için birebir olan geniş, güzel bir bahçesi var. Grand Hotel Karel V (0031 30 233 75 55; www.karelv.nl), eskiden Töton Şövalyeleri tarafından karargah olarak kullanılan Orta Çağ"a özgü güzel bir bina. Bosch en Duin"deki 30 odalı otel De Hoefslag (0031 30 225 10 51; www.slh.com/hoefslag), İngiliz country tarzı ile Akdeniz esintilerinin şık bir birleşimi.

Nerede yemeli, nerede içmeli?
Kentin en iyi restoranı Wilhelminapark"ta (0031 30 251 06 93; www.wilhelminapark.nl) enfes modern Avrupa yemekleri yiyebilirsiniz. Şık bir restoranda klasik Fransız ya da İtalyan yemeği yemek isteyenler, bir balo salonundan dönüştürülen Polman"s"a (0031 30 231 33 68; www.polmanshuis.nl) gitmeli. Zarif atmosfer ve tavandaki freskler, seçkinlerin katıldığı baloları yaşatıyor. Hiçbir Hollanda gezisi pancake yemeden tamam olmaz. Oudegracht"taki De Oude Muntkelder"de (0031 30 231 67 73; www.deoudemuntkelder.nl) servis edilen 80 çeşit pancake"ten birini seçin ve kanal manzaralı masalardan birine oturarak yemeğinizin tadını çıkarın. Canınız tapas çekerse El Mundo"ya (0031 30 236 45 43; www.tapasbar-elmundo.nl) gidin. Gecenin geç saatlerine kadar sürecek eğlencenin ateşini, Cafe Lust"ta (0031 30 238 24 21; www.cafelust.nl) kokteyl içerek yakın.

Nerede bisiklete binmeli?
Domplein"deki turizm bürosundan bir harita kapın ve nehir boyunca pedal çevirin. Yel değirmenleri, kaleler, 17. ve 18. yüzyılda tüccarlar tarafından inşa ettirilmiş köşklerle süslü bu bisiklet rotasına hayran kalacaksınız.


Seyahat Bilgileri
Utrecht"te ortalama hava sıcaklığı martta 6, nisanda 9, mayısta ise 12 derece. Para birimi Euro. Yerel saati Türkiye"den bir saat geride. Ziyaret edebilmeniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Ulaşım
THY"nin (0212 444 0 849; www.thy.com) ve KLM"nin (0212 310 19 00; www.klm.com) her gün İstanbul"dan Amsterdam"a direkt uçuşu var. Amsterdam"dan Utrecht"e gitmek için trene binebilirsiniz (www.ns.nl). Tren yolculuğu yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Kaynaklar
Hollanda Turizm Ofisi (www.holland.com) İnternet sitesinde, kentte mutlaka görülmesi gereken yerlerle ilgili detaylı bilgilerin yanı sıra konaklama ve yeme-içme rehberiyle kültür-sanat etkinlikleri listesini de bulabilirsiniz.

H2