Tamirci atölyesinde mobiletle bisikletin parçalarını birleştiren Turan Balcı, Türkiye'nin ilk 3 tekerlekli 'velotaksi'sini üretti. Motoru elektrikle şarj edilen 'velotaksi', saatte 25 kilometre hız yapıyor.
Tamirci Turan Usta için bisiklet yalnızca ekmek kapısı değil, aynı zamanda bir tutku olmuş. Ustalığının yanı sıra başarılı bir sporcu olan Balcı'nın dağ bisikleti dalında birçok Türkiye derecesi var.

Gününün yaklaşık 10 saatini mesleğine ayıran Balcı, bir gün 3 tekerlekli, şarjlı ve ticarî amaçlı kullanılabilecek bisiklet yapmaya karar vermiş.

3 mobilet tekeri üzerine oturttuğu iskelete, şarj motorunun yanı sıra bisiklette bulunan vites sistemini ekleyerek, 'velotaksi'yi icat etmiş.

Sürücünün arkasında iki kişinin oturabileceği koltuğu olan velotaksi, görenlere faytonu hatırlatıyor.

İlginç araç, tatil mekânları, park ve mesire alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış.

Turan Usta'nın 'velotaksi'si, faytonla rekabet edebilecek nitelikte.

Faytondaki nostaljik havayı yaşatmasa da binenler için önemli avantajları var.

Yeni icadı fayton ve taksiden ayıran en önemli özelliği, sessiz çalışması ve çevreci olması. Engelliler de düşünülerek tasarlanan 'velotaksi'de sinyal ve far sistemi unutulmamış. Elektrikli motorla çalıştığı için benzinli mobiletlere oranla yaklaşık 10 kat daha hesaplı. Günde 30 kilometre kullansanız bile bir aydaki elektrik masrafı 5-10 YTL'yi geçmiyor. İcadını 6 ayda tamamlayan Turan Usta, malzeme olması durumunda 15 günde bir velotaksi yapabileceğini vurguluyor.

Türkiye'nin ilk 'velotaksi'si 140 kilo ağırlığında. 400 kilo yük taşıyabiliyor. 4 saatte şarj olan elektrikli motor ile yaklaşık 40 kilometre yol gidebiliyor ve saatte 25 kilometre hız yapıyor.

Haber: ZAMAN gazetesi