Org. Başbuğ, 'bölünme tedirginliği' içinde gördüğü vatandaşlara verdiği tavsiyeyi açıkladı: TV'lerde her konuşana inanılıyor. Sorana, "İzlemeyin" diyorum. İnsanların genel dengesi bozulmamalı
Bayramın ikinci gününü Suriye sınırındaki askerlerle geçiren, Nusaybin'in Sınırtepe Köyü'ndeki vatandaşlarla sohbet eden Genelkurmay Başkanı Org. İker Başbuğ, dönüş yolunda Mardin Havalimanı'nda önemli mesajlar verdi. Orgeneral Başbuğ, "TSK görevinin başında" vurgusunun perde arkasını açıkladı ve "Vatandaşlarda, 'bölünecek miyiz?' tedirginliği görüyorum. İnsanların genel dengesi bozulmamalı" dedi. Başbuğ, bir grup gazeteci ile sohbetinde soruları şöyle yanıtladı:
"Gelişmelerden tedirginlik duyanlar var" dediniz. Tedirginlik duyanlar kimler? Halkımızın bir bölümünde tedirginlik var. Televizyonlarda söylenmeyen bir şey kaldı mı? İnsanlar buna inanıyor. "Eyvah böyle mi olacak?" diyor. Sivil, asker herkeste tedirginlik gördüm. Demokrasidir, her şey söylenir ama insanların genel dengesinin bozulmaması lazım. "Bölünecek miyiz?" diye tedirginlik oluşuyor. Çevrenizde size söyleyen yok mu? Bana, "Komutanım ne oluyor?" diye soruluyor. "Ciddiye almayın. Açık oturumları dinlemeyin. Seyretmeyin şu televizyonları" diyorum.

BİR ŞEY PİŞİRİLMİYOR
Bazı yorumcular 'Ankara'da bir şey pişiriliyor' diye yazdı? Ne pişiriliyor? Bir şey pişirdiğimiz yok. Tavrımız belli. İnsanım iş aş istiyor. Bu ihtiyaçların karşılanmasına kim hayır der? İnsanım eğitim istiyor. Bir de nüfus olayı var. 9 çocuk, 10 çocuk. Batıda yüzde 5 olan problem burada yüzde 15 oluyor. Güvenlik boyutu ile bakıldığında bu insanlar terör örgütüne daha açık hale geliyor. Problemler azaltılırsa bu insanlar terör örgütünün istismarına kapalı olur. Ankara'nın 5 km ilerisinde de aynı sorunlar var. Ama burada bir terör sorunumuz var. İnsanlarımızı terör sorununa daha dirençli hale getirmeliyiz.
TSK, hükümetin Kürt açılımının neresinde? Yerimiz açık. 2006'da ne söylediysek bugün farklı noktada değiliz. Süreçle ilgili olarak da Zafer Haftası vesilesi ile yayınladığımız mesajda durumumuzu açıkça söyledik. TSK adına konuşuyorum. TSK'nın pozisyonu belli. Bu konuda kafalarda sual kalmaması lazım.
Söylediklerinizden 30 Ağustos'ta çizilen çerçeve içinde yapılanları desteklediğiniz sonucu çıkıyor mu? Gayet tabii.

KÜRTÇE EĞİTİM SORUNU YOK
Kürtçe eğitim diye bir sorun var mı? Ben olduğu kanaatinde değilim. Kürtçe'yi nerede öğrenecek bu insanlar? Ana dil nerede öğrenilir? Ana dili öğrenmekte engel var mı? Ana adil anneden babadan öğrenilir. Ana babaya, 'Kürtçe öğretme' diyen mi var? 'Kürtçe okuma yazma öğrenmek istiyorum' diyorsa yasak mı? Sorun yaşlılarda. Gençlerde Türkçe okuma yazma bilme oranı yüzde 90'ların üstünde. Gelecek daha iyi olacak.

AFFA TAKILMAYALIM
Açılım konusunda kurumlar arası uyumdan söz ediliyor. TSK'nın pozisyonu nedir? Flu olduğumuzu zannetmiyorum.
Örneğin af konusunda TSK ne düşünüyor? Affa takılmayalım. Başbakan, İçişleri Bakanı da söyledi. TCK 221 (etkin pişmanlık) kapsamında teslim olanlar, salıverilenler var. Üç yılda 870 terörist teslim olmuş. 'Az' diyebilirsiniz. Ama önemsiz de değil. Daha iyi olsun. Tamam. Ancak 600 küsuru serbest kalmış.? /sabah