Tasarrufların daha da artırılması için vergi teşvikinin yanı sıra hem işveren hem devlet eliyle prim ödemelerinin desteklenmesi üzerinde duruluyor.

Uzun süredir ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin yeni destek paketinin detayları netleşti. Edinilen bilgilere göre tasarrufların artırılması kapsamında iki farklı teşvik sistemi üzerinde duruluyor. Buna göre herhangi bir şekilde bireysel emeklilik sistemine dahil olan kişi, devletin yüzde 20'lik vergi teşvikini doğrudan alacak. BES'e üye olduğunda ne kadarlık vergi teşviki aldığını anında hesabında görebilecek. Sistemi geliştirmeye yönelik ikinci adım ise hem işveren hem de devlet eliyle prim ödemelerinin desteklenmesi. Bu kapsamda işveren, yanında çalıştırdığı işçinin bireysel emeklilikten faydalanabilmesi için priminin bir kısmını karşılayacak. İşverene de devlet, bunun karşılığında vergisel destekte bulunacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Türkiye'deki tasarruf açığına dikkat çekerek BES'e katılımın artırılması için doğrudan vergi desteği sağlanmasının yanı sıra primin bir bölümünün işveren tarafından karşılanması üzerinde durulduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuya ilişkin olarak tasarruf oranını artırmak amacıyla teşvikler vereceklerini ve bunu bankacılık, sigortacılık ve bireysel emeklilik üzerinden oluşturdukları paketle yapacaklarını söylemişti. Babacan, çalışmanın tamamlandığına dikkat çekerek, teknik rötuşların yapıldığı bilgisini veriyor. Türkiye'de tasarrufların değerlendirilmesi ve özel emeklilik imkânının sağlanması amacıyla uygulanan BES'ten yararlananların sayısı 2,5 milyonu aşarken, sistemin ekonomik büyüklüğü de 15 milyar lirayı buldu.

VAN'A 150 MİLYON TL'LİK HASAR ÖDEMESİ

Ekonomi yönetiminin zorunlu deprem sigortasında da üye sayısının artırılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) 'Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor' toplantısının ödül törenine katılan Başbakan Yardımcısı Babacan, sigortacılığın gelişmesi için çalışma yapıldığını kaydetti. Depremden önce Van'da sigortalılık oranının Türkiye'deki en düşük oran olduğunu dile getiren Babacan, "Bu oran yüzde 19'a yükseldi." dedi. Van depreminde konutları hasar gören sigortalı ev sahiplerine bugüne kadar 61 milyon lira ödeme yapıldığını aktaran Babacan, bu rakamın önümüzdeki dönemde 80 milyona ulaşabileceğini bildirdi. Babacan, DASK ile birlikte tüm sigorta sektörünün Van için yaptığı hasar ödemesinin ise 150 milyon lira civarında olduğunu duyurdu.

Öte yandan en yüksek sigortalılık oranı ve en yüksek sigortacılık artışının olduğu şehirlere ödüller Babacan tarafından verildi. En yüksek sigortalılık oranı ile Bolu, sigortacılıktaki artış ile Hakkâri, zirveye yerleşen şehir oldu.