Evsiz olmaya nasıl karar verdi? Peki Amerika'da dört başı mahmur bir evsiz olmanın kuralları ne? Dışardaki ilk gece neler hissetti, hiç vazgeçmeyi düşündü mü?
Bir 'hayat kadını' hayatını nasıl kurtardı? Altay yemek için hiç para harcamadı, iç cebine diktiği 200 dolardan tek seferde sadece 40 dolar harcadı. Peki o para nereye gitti?

Son zamanların en ilgi çekici ve gerçekçi konuya sahip kitabı 'Evsiz'ikitabını yazarıyla konuştuk…

İşte Amerika'da 'evsiz' geçen 25 gecenin hikâyesi ve o müthiş deneyimden arta kalanlar...

İnsan gerçekten merak ediyor, evsiz olmaya nasıl karar verilir? Romanda, "Bir kitap okudum hayatım değişti!" gibi bir durum oluyor. Kitap da Jack London'ın Uçurum İnsanları...

Aslında "Bir kitap okudum hayatım değişti" hikâyesine inananlardan değilim! Kitabın ironilerinden birisi de burada. Jack London'ın "Uçurum İnsanları" kitabını gerçekten severek okudum ve dinledim! Benim için ilham verici oldu elbette, ama sırf bu kitap yüzünden evsiz olmaya karar vermiş değilim. Daha farklı sosyolojik ve psikolojik motivasyonları var bu deneyimin. 

Ergün, "Fiat ile Tofaş'ın Türkiye'de otomobil tasarımı ve üretimi için anlaşmalarından memnuniyet duyuyorum. Başka firmalar da bu alanda faal. Gelecek senelerde Türkiye'de bir değil birden fazla marka görebiliriz." dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Girişimcilik Konferansı ile İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması Ödül Töreni'ne katıldı. Törenden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Ergün, yerli otomobile dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yerli otomobile otomotiv sektörünün sıcak baktığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Otomotiv sektörünün Türkiye'de geldiği konum ile ilgili detaylı açıklamalarımız oldu. Bu denli güçlü bir sektörün yerli bir marka ortaya koyması gerekiyor. Tabii yerli marka otomobil için sektörden sıcak mesajlar alıyoruz. Gelinen aşamada bu sıcak mesaların somutlaştığını görüyoruz. Bundan gayet memnunuz. Sektörün her türlü yatırımı yapabilecek gücü bulunuyor. Kaynağı var, insan gücü var. Tek başına da, konsorsiyumla da uluslararası ortaklarla da bu otomobil yaplabilir. Burada önemli olan yerli bir marka çıkarmaktır. Fiat, Tofaş ile Türkiye'de otomobil tasarımı ve üretimi için anlaştıysa memnuniyet duyuyorum. Başka firmalar da bu alanda çalışıyor. Gelecek senelerde Türkiye'de bir değil birden fazla marka olabilir."

Gazetecilerin yerli otomobilin fiyatı ile ilgili sorularını Ergün, şöyle cevapladı:

"Bir defa fiyatı ben değil, piyasa belirler. Türkiye'de arabaların yüzde 70'i ithal, yüzde 30'u da içeride üretiliyor. İçeride üretilen arabaların fiyatları 30-40 bin lira aralığında, buna mukabil ithale edilenlerin fiyatı 50 bin lirayı aşıyor. Demek ki taep fazla, fiyatlar da çok aşağılarda değil. Demek ki tüketici kalifiye, konforlu taşıt tercih ediyor."

Fiat'ın üreteceği yerli otomobilin B ya da C segmentinde olabileceğine işaret edilmesi üzerine de Ergün, "B veya C segment üretim olabilir, fizibilitenin sonuçları her şeyi ortaya koyacaktır. Otomotiv sektörü yeni bir marka çıkarabilir, piyasa ve şartlar buna imkan veriyor. Biz de iktidar olarak üretimi teşvik etmeyi esas alıyoruz." karşılığını verdi. "Yeni teşvikle ilgili bir tarih söz konusu mu?" sorusunu ise Şubat ayında kamuoyuyla paylaşılır. Bu anlamda son rötuşları yapılıyor." şeklinde cevapladı.

Nihat Ergün, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin "Yeni teşvik sistemi nokta atışı olmalı, belli sektörlere verilmeli." sözleri ile ilgili olarak da "Biz zaten teşvikleri nokta atışı vereceğiz. Hangi noktaların teşvik alması gerektiğini inceleyeceğiz. Teknolojik alanlara, stratejik sektörlere ve büyük yatırımlara önem vereceğiz. Değişik teşvik argümanları girebilir, bu şubat ayı içinde belli olacak." yorumunu yaptı."Niye Amerika'da 'evsiz' oldunuz da Türkiye'de olmadınız?" "Niye nispeten soğuk olan New York'u değil de sıcak iklimli Los Angeles'ı seçtiniz?"

Demek ki nispeten kolaycı bir insanım. (Gülüyor) New York'ta bir evsiz olarak yaşayabilir miydim? Açıkçası çok emin değilim.

Gerçi işin kendisi başlı başına bir cesaret meselesi!

Elbette kolay değil. Los Angeles'ın literatürdeki adı: "Evsizlerin Başkenti"dir. Ortalama nüfusa göre belki San Fransisco' da daha fazla evsiz var, ama yayılımı ve çokluğu bakımından Amerika'daki evsizlerin başkenti Los Angeles'tır. Amerika'ya gitmeye karar verince havaların güzel ve meyvelerin çeşitli olması nedeniyle orayı seçmiştim. Gidince anladım ki evsiz olmak için de iyi bir yermiş!