Her yıl 1-28 Mayıs tarihleri arasında tüm dünya genelinde düzenlenen “Bırak-Kazan” isimli sigarayı bırakma kampanyası kapsamındaki Türkiye değerlendirmeleri tamamlandı. Kampanyanın 2008 yılı faaliyetlerine ülke genelinde toplam 69 bin kişinin katılımı sağlanırken, 16 bin 47 kişinin katılım formu doldurduğu Aydın ili bu yılki kampanyanın şampiyonu oldu. 2002 yılından beri Türkiye"de altıncı kez düzenlenen kampanya kapsamında daha öncede 2004 ve 2007 yıllarında birinci olan il, bu yıl elde ettiği başarısıyla üçüncü şampiyonluğunu ilan etmiş oldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan kampanya sonuçlarını değerlendiren Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, sigara içmenin çok yaygın bağımlılık çeşidi olması bakımından en önemli halk sağlığı sorunlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Sigara ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle dünyanın ve Türkiye"nin mücadele verdiği başlıca sorunların başında konuların başında geldiğini belirten Çobanoğlu, “Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser çeşidine, kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu gerçeklere rağmen sigara kitleleri öldürmeye devam etmektedir. Bulundukları toplumlarda sigara içme oranını düşürmeyi başaran gelişmiş ülkelerin stratejilerinden birisi de "Bırak-Kazan" kampanyalarıdır. Ülkemizde 2002 yılından bu yana yürütülen "Bırak-Kazan" kampanyalarında en fazla katılım sağlayan il olmayı başararak 2004, 2006 ve son olarak ta içinde bulunduğumuz 2008 yıllında Türkiye birinciliğini elde ettik” dedi.
Bu başarının elde edilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü olarak konuyla ilgili il genelinde çeşitli çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Çobanoğlu, yürütülen faaliyetlerde vatandaşların sigaranın zararları konusunda duyarlı hale getirmeye çalıştıklarına işaret etti. İl genelindeki sağlık kuruluşları ve belirlenen noktalarda kurulan standlarda 1-28 Mayıs 2008 tarihleri arasında vatandaşlardan sigarayı bırakma sözü alarak, form doldurulduğunu değinen Çobanoğlu, “Amaç sadece sigarayı 1 ay süreliğine bıraktırmak değil, sigarasız da 1 ay geçirilebileceğini kanıtlamak ve kişinin sigarayı tamamen bırakmasını sağlamaktır. Türkiye genelinde bu yıl 69 bin kişinin kampanyaya katılımı sağlanırken, bu çalışmalar sonunda ilimizden 16 bin 47 kişi başvuruda bulunmuştur. Bu rakam Türkiye genelinin neredeyse yüzde 25"ine eşittir. Bize üçüncü kez Türkiye birinciliğini getiren kampanyaya desteklerinden dolayı halkımıza teşekkür ediyor, sigarasız sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.