Ankara'da çocukları ve gençleri sanata yönlendirmek, onları bu konuda eğitmek amacıyla kurulan Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi, daha önce hiç opera ve bale izlememiş 15 bin çocuğa ulaştı. Birim, ücretsiz temsillerin yanı sıra yetenekli çocukları eğiterek profesyonel sanatçılarla aynı sahneyi paylaşma fırsatı sundu.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi'nin Şubat 2009'da açıldığını söyledi.

Birimin Türkiye'deki tüm müdürlükler de kurulması planlanan oluşumun ilk ayağı olduğunu belirten Davran, ''Bu bir sembol olarak başladı. Amacımız kendi mekanımızda, dekore ettiğimiz yerde hem eğitim vermek hem de eğittiğimiz çocukları sahneye çıkarmak'' dedi.

Geçtiğimiz sezon Fındıkkıran Balesi'nde, bu sezon Tosca'da, Bohem Operası'nda ve yeni sahnelenmeye başlayan Sihirbaz Oz'da Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi'nde yetişen çocukların sahne tecrübesi yaşadığını anlatan Davran, ''Çocuklarımızı hem koroda, hem de balede sahneye çıkarıyoruz. Profesyonellerle çalışma şansı tanıyoruz. Bunu Türkiye'de yapabilen nadir kurumlardan biriyiz. Amaçlarımızdan biri bu diğeri ise daha önce hiç opera, bale ya da konser izlememiş çocuklara ulaşmak. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu çatı altında buluşturuyoruz'' diye konuştu.

Çocukları ağırlamanın yanı sıra Ankara'nın çeşitli semtlerindeki okullara da gittiklerini anlatan Davran, şöyle devam etti:

''Şu anda oldukça yoğun bir tempoda çocuklarımızla çalışıyoruz. İki büyük çalışmamız var. ODTÜ'deki öğrencilerin yaptığı çalışmaya ortak olduk. Onlar Çankaya ve Yenimahalle bölgelerinde belirledikleri evlere gidip çocuklara ders çalıştırıyorlarmış. Biz de o çocukların opera ve baleye gelmelerini, ücretsiz temsillerimizi izlemelerini sağlıyoruz. İkinci olarak da SHÇEK'le yaptığımız görüşmeler doğrultusunda hem seyretmeye hem de eğitime yönelik destek sağlıyoruz. Son olarak Avrupa Topluluğu projesi kapsamında Sincan bölgesinden yaklaşık 20 çocuğun eğitimini ve eserlerimizi gelip izlemelerine fırsat vereceğiz.

Ayrıca Yenimahalle, Altındağ, Çankaya Belediyeleri ile görüştük, oralarda kısıtlı imkana sahip ailelerin çocuklarını ücretsiz olarak Pazar günleri sahnelediğimiz çocuk oyunlarını izlemeye davet ediyoruz.''

-''ÇOCUKLAR ÖZGÜVEN KAZANIYOR''-

Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi Müdürü İpek Mutaf Böler de çalışmalara 300 çocukla başladıklarını, bu çocukların kendi alanlarında ünlü isimlerden oluşan jüriler tarafından belirlendiğini söyledi.

En büyük sıkıntılarının dershane saatleri olduğunu belirten Böler, ''Dershane saatleri uyuşmadığı için sıkıntı yaşıyoruz bazen. Buna rağmen ciddi bir sayımız var. Çocuklarımızla harika şeyler yapıyoruz. Sahne konserleri düzenliyoruz'' diye konuştu.

Çocukların napolitenler, türküler, çocuk şarkıları yelpazesinde sanata yöneldiklerini dile getiren Böler, ''Çocuklar çok sesli söylüyorlar. Çok seslilik demokrasidir, özgürlüktür. Onların öncelikle öz güvenlerini kazanmalarını sağlıyoruz. Ayakları yere basıyor. İçine kapalı çocuğumuz kalmadı. Aileler çocuğum şarkı söylemeyi çok seviyor ama içine kapalı diye geliyor. Yardımcı oluyoruz, öncelikle bireysel gelişime alıyoruz. Çocuk 13 yaşından büyükse genç, küçükse çocuk korosuna alıyoruz'' dedi.

Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik birimi olarak ''Ninniler Günü'' düzenleyeceklerini anlatan Böler, opera sanatçıları ve çocukların sahnede ninni söyleyeceğini, masal anlatacaklarını söyledi.

Böler, çocukları müziğe ilgisi olan ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

''Müziğe ilgisi olan çocukları anne ve babaları yönlendirebilir. Bize gelirlerse önce ben çocuğumuzun müzik kulağı var mı buna belirliyorum. Eğer ışık görürsek, çocuk ilgili ve yetenekli ise korolarımıza alıyoruz. İsteyen aileler önce telefonla sonra buraya gelerek başvuru yapabilirler.

Çocuklarımız sanatla özgüven kazanıyor. Sanat disiplindir, burada hayata disiplinle bakmayı öğreniyorlar. Hayatın ritmini yakalıyorlar. Çocuklarımızı eğitmenin yanı sıra onları konuk da ediyoruz. Her okuldan 20-25 öğrencimiz temsillerimizi ücretsiz izliyor. Bu çocukları okul yönetimi belirliyor. Çeşitli semtlerde konserler veriyoruz, bu sayede ailelerin de bizim ne yaptığımızdan haberi oluyor. Bu camiaya ne kadar çocuk kazandırırsam benim için büyük bir kazanç.''