Türkiye ile Rusya’da eş zamanlı olarak son yılların en büyük para aklama soruşturması başlatıldı. Azeri işadamları Nizami A., Surkhay H. ve Badalov V.’ye ait olduğu ileri sürülen 150milyon doların Tahtakale’de “Ayaklı Borsacılar” olarak bilinen döviz bürosu sahibi ve çalışanların valizlerle 37 seferde Rusya’ya taşıdığı belirlendi. GümrükMuhafazaMüdürlüğü ekipleri, 14 kuryeyi yakalayarak gözaltına alırken, Azeri 3 işadamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
 
BİN DOLARA 1 MİLYON
Atatürk Havalimanı’ndan 14 Aralık’ta uçakla Rusya’nın Vnoukovo Havalimanı’na inen üçü Azeri biri İranlı 4 kişi, gümrükten geçirmeye çalıştıkları 14.5milyon dolar ve 4milyon Euro ile yakalandı. Rusya Federal Gümrük ServisiMerkez İnfaz Dairesi, Türkiye’ye bir yazı göndererek, kuryelik yaptıkları tahmin edilen 14 kişinin ismini bildirdi ve “Türkiye’den Rusya’ya yapılan para transferlerinin” soruşturulmasını istedi. İstanbul Gümrük MuhafazaMüdürlüğü ekipleri, son yılların en büyük para transfer soruşturması için harekete geçti. Para transferi yaptığından şüphelenilen Tahtakale’de döviz bürosu sahibi ile çalışanı olanM.A., H.A., S.B.B., E.B., A.G.,M..C., Z.B., A.M.Y., T.H., K.H., Ö.Ş., E.E., Y.Ö. ve T.Ö.’yü gözaltına aldı. Gözaltına alınan ve halk arasında “Ayaklı Borsacılar” olarak bilinen Tahtakale Döviz Bürosu sahibi ve çalışanları, “Para taşıma işinin suç olduğunu bilmiyorduk. Paralar, Azeri işadamı arkadaşımıza aitti. Bin ile 2 bin dolar karşılığında paraları Rusya’ya götürdük” dediler. 14 kuryenin, 2010 yılıMayıs ve Ekimayları arasında 37 seferde toplam 40milyon dolar ile 10milyon Euro’yu valizlerle Rusya’ya taşıdıkları tespit edildi. Azeri işadamlarının son 1 yılda en az 150milyon doları Rusya’ya taşıttığı tahmin ediliyor.
 
Paralar Dubai’den getirilmiş
Paralar Dubai’den getirilmiş İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Rusya’ya valizlerle taşınan milyonlarca doların yine valizlerle Dubai’den Türkiye’ye taşındığını belirledi. Rusya Gümrük Federasyonu tarafından yürütülen soruşturmada, Azeri işadamlarının önceki yıllarda getirdikleri para için yetkililere, “Rusya’dan emlak satın alacağız” beyanında bulundukları öğrenildi. Bakırköy Başsavcılığı, 150 milyon dolarla ilgili, “Türk parasının değerinin düşürülmesi” suçundan mı yoksa kara para suçundan mı işlem yapılacağını araştırıyor. Gözaltına alınan 14 kişi ise serbest bırakıldı.