Araziyi Maltepe Belediyesi'ne şartlı bağışla veren şirket, böylece yasağı kalkan araziyi alıp konut yapmayı planlıyor.

İstanbul Maltepe'deki eski Otoyol Fabrikası arazisinin yarısı spor alanı olduğu için bir türlü inşaat yapılamayınca, sorun 'özel bir sözleşme'yle aşıldı. Arazi önce belediyeye bağışlanarak inşaat yasağı kaldırıldı. Şimdi aynı şirket, araziyi satın alıp üzerine bin 800 konut yapmayı planlıyor. Otoyol'da 1980'lerde hissedar olan Sabancı Grubu, bu şirketten çıkarken hisse karşılığı daha önce eski Otoyol fabrikası olarak kullanılan Maltepe Gülsuyu'ndaki araziyi aldı. Sabancı'nın 3 şirketi Philsa, Toyotosa ve Teknosa yerleşti. Sabancı'nın Philsa ve Toyotosa hisselerini satmasıyla arazide tek grup şirketi olarak Teknosa kaldı. Teknosa'nın da çıkmasıyla arazi boşalmış oldu. Planlarda ticaret ve spor alanı gözüken 51 bin metrekare araziyi değerlendirmek isteyen Sabancı Grubu, eski vekil Ersin Arıoğlu'nun onursal başkanlığını yaptığı Yapı Merkezi ile görüştü. Araziye konut yapmak için bir takım girişmelerde bulundu.

KAMU ELİNE GEÇMELİ
Ancak planlarda spor alanı 'kamu eline geçmeden inşaat yapılamaz' şerhi olduğu için proje gerçekleşemedi. Araziyi Yapı Konut satın aldı. E/5 karayoluna cepheli arazide inşaat yapmak isteyen Yapı Konut şirketi bedelsiz olarak kamuya terk etmesi gereken araziyi Maltepe Belediyesi'ne şartlı bağış sözleşmesi ile verdi.

TÜM ŞARTLARA 'EVET'
Belediye, arazideki inşaatın önünü açma yoluna gitti. Bağış sözleşmesinde, 'Bu alan satılırsa öncelik hakkı Yapı Konut'a aittir' ibaresi yer aldı. Al gülüm ver gülüm sözleşmesi belediye meclisi tarafından da oy çokluğu ile kabul edildi. Şirket şimdi projeleri yapıp Büyükşehir ve Maltepe Belediyesi'nden onaylatacak. Maltepe Belediyesi ruhsat verecek ve inşaat başlayacak.

Mahkemeye taşındı
AK Partili meclis üyeleri 'şartlı bağış sözleşmesine arsa sahibinin haklarını koruyor, kamuyu zarara uğratıcı bir sözleşmedir' diye karara itiraz ettiler. Daha sonra da şartlı bağış sözleşmesinin iptali için mahkemeye başvurdular. AK Partili İmar Komisyonu üyesi Muhammet Ali Çavuşoğlu 'Yapılan iş hukuksuzdur. Belediye vatandaşın yararına kullanacağı imkanları şirkete devretmiştir' dedi.

Planın gereğini yaptık
Belediyenin İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nail Çiftçi 'Bu arazinin planları bizden önceki belediye döneminde yapılmış ve plan notlarında şerh konulmuş. Konut yapacaksa plan tadilatı yapması gerekiyor. Biz planın gereği neyse onu yaptık' dedi.

akşam