Yüzbaşı Metin Yıldız, Dink cinayetini bildiklerini, Yasin Hayal"in takip edildiğini itiraf etti; ancak son gelişmelerden kendisinin haberdar olmadığını iddia etti.

Trabzon Jandarma Komutanlığı"nda görevli üst düzey rütbeli herkesin Hrant Dink cinayetinden haberdar olduğu, bir kez daha itiraf edildi. Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin, yargılandıkları mahkemede ilk kez itiraflarda bulunmuş “Cinayeti üstlerimize bildirdik” demişlerdi. Dönemin Trabzon Jandarma Komutanlığı"nda İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız da “Biliyordum” dedi ama, son gelişmelerden kendisinin haberdar edilmediğini iddia etti.

NTV'den Erdoğan Durna'nın haberine göre Yüzbaşı Metin Yıldız"ın Bolu Sulh Ceza Mahkemesi"ne talimatla verdiği ifade şöyle:

“Veysel Şahin daha önceden tanıdığı Coşkun İğci"nin Hrant Dink"in öldürüleceğini Yasin Hayal"in bu iş için plan yaptığını söyledi. Ben de ertesi günkü istihbarat toplantısında İl Jandarma Komutanı Ali Öz"e Hrant Dink"in öldürülmesi için Yasin Hayal"in plan yaptığını anlattım. "Arkadaşlar bu konuyu sonra görüşürüz" dedi. Toplantıda asayiş şube müdürü, kaçakçılık ve organize suçlar şube müdürü ile diğer görevliler vardı. Toplantıdan sonra Başçavuş Okan Şimşek"i odama çağırıp detaylı görüştüm. Coşkun İğci"nin haber elamanı olmadığını öğrendim. İki gün sonra Albay Ali Öz"ün odasında bu işi yeniden gündeme getirip konuyu teyit etmeleri için Okan Şimşek"e talimat verdiğimi anlattım.”

”SİLAHI CİNAYETTEN SONRA ÖĞRENDİM”

Bir süre sonra Başçavuş Okan Şimşek"in odasına gelerek “Komutanım, bu elde ettiğimiz bilgileri aşırı sağ faaliyetler unsuruna devredeyim mi?” dediğini anlatan Metin Yıldız, bu konunun onların özel alanı ile ilgisi olmadığını ve konuyu kendisinin takip etmesi talimatı verdiğini söyledi.

Daha sonra kendisine herhangi bir bilgi getirilmediğini öne süren Yüzbaşı Yıldız, cinayetten sonra rütbeli görevliler ile yapılan toplantıda Okan Şimşek"in Yasin Hayal"in silah temin etmeye yönelik çalışmaları olduğunu, bu silahın el yapımı bir silah olacağını anlattığını belirtti. Yıldız, kendisinin Şimşek"e “Bundan benim neden haberim yok?” diye sorduğunda, “Komutanım, Coşkun İğci ile bizim daha sonra görüşmelerimiz oldu. Silah konusu ile ilgili konuyu o zaman bize bildirdi” cevabını aldığını ifade etti.

ŞİMŞEK VE ŞAHİN"İ KORUMAK İSTEMİŞ

Yüzbaşı Yıldız, idari soruşturma sırasında neden Coşkun İğci"den haberi olmadığı şeklinde ifade verdikleri sorusunu ise Okan Şimşek ve Veysel Şahin"i korumak amacıyla hareket ettiklerini öne sürdü. Ancak Yıldız, Coşkun İğci"nin bildirdiklerinin görev sonuç raporuna yazılmamasından Başçavuş Okan Şimşek"in sorumlu olduğunun da altını çizdi.

Şahin ve Şimşek de, mahkemede verdikleri ifadede, askeri disiplin nedeniyle bildiklerini o güne kadar söyleyemediklerini belirtmişlerdi.

VATAN