Almanya'da Nazi iktidarı döneminde Polonya’daki ölüm kampı Auschwitz’in kapısında yazılı olan “Arbeit macht frei” (Çalışmak özgürleştirir) sözünü programında kullanan radyo spikeri işinden oldu. Münih’teki özel radyo kanalı Radio Gong’da spikerlik yapan 39 yaşındaki Carina Bastuck, sabah program yaparken, bu sözü kullandı. Tecrübeli spiker, Cumartesi sabahı programında, “Dilerim, bugün çalışmıyorsunuz ve güzel bir güneşli hava yaşamak istiyorsunuzdur. Eğer çalışıyorsanız, o zaman biliyorsunuz, çalışmak özgürleştirir” dedi.

TELEFONLAR KİLİTLENDİ
Bavyera Radyo Kanalı (BR) olayı hemen haber yapınca Radio Gong’un telefonları kilitlendi. Telefon santral operatörünün telefonla protesto edenlere “Bu kadar da ciddiye almayın, bir mizah olarak algılayın” demesi insanları daha da kızdırdı. Yayın yönetmeni Georg Dingler, “Biz bunun üzerine hemen spiker ve telefon operatörünün işine son verdik” açıklamasını yaptı.

Yayın yönetmeni, spikerin bunu bilinçli değil, düşünmeden söylediğini, ancak düşünmeden konuşmanın da bir kusur olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı. Bastuck hakkında savcılık halkı kışkırtmak şüphesiyle soruşturma başlattı.