Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 18 yaşındaki Uğur Canbey, olaydan 4 gün önce işe girmişti ve bir haftalık iş eğitimi alıyordu. Facianın yaşandığı saatlerde madene inen genç, daha önce ilçede çeşitli işlerde çalışmış, ancak sigortası yaptırılmadığı için son çare olarak madende çalışmaya başlamıştı. Facianın ikinci gününde cenazesi çıkarılan Uğur'un Türk Kızılayı tarafından gıda yardımı ulaştırılan evinde büyük bir yas ve sessizlik hakim...

'SİGORTAM OLSUN' DİYE

Annesi sağlık sorunları nedeniyle kimseyle görüşmeyi kabul etmeyen Uğur'un akrabalarından Hatice Atike, olayı duyar duymaz hemen hastaneye gittiklerini, çok beklediklerini ama Uğur'dan hiçbir haber alamadıklarını anlattı. Çocuklarının yaralı olduğunu umut ettiklerini, ancak acı gerçeği öğrendiklerini dile getiren Atike, Uğur'un cesedinin olayın ikinci günü madenden çıkarıldığını söyledi. Uğur Canbey'in birkaç gün önce işe girdiğine işaret eden Hatice Atike "Kazanın olduğu gün 4'üncü gündü. 3 gün önce işe girmişti. Hiç madeni bilmiyordu. Burada başka işlerde çalıştığımız zaman sigorta yapmıyorlar. Araba yıkama yerinde çalışıyordu, sigortasını yapmamışlar. 18 yaşına girdikten sonra da sigorta yaptırması gerekiyor ya sadece 'sigortam olsun' diye madene girmek zorunda kaldı" dedi. Uğur'un lise eğitimini yarıda bıraktığını vurgulayan Hatice Atike şunları anlattı:

'ÇALIŞTIM BEN ANNE'

"Köyümüzün işçileri paşa vardiyasına (16.00-24.00) gidiyorlarmış. Madende bir hafta eğitim alması gerekiyormuş o yüzden gündüz vardiyasına gitmiş. Eğitim alırken nasıl madene gönderirler de bu çocuğumuzun ölüsü gelir bize, ben bunu hala anlayamıyorum. Madeni öğreteceklermiş ama ikinci gün zaten kazma küreği vermişler, 'Çalıştım ben anne' diyormuş. Çocuk daha yolu yordamı öğrenmeden hemen kazmayı küreği vermişler. Ben bunu anlamıyorum, nasıl bir şey bilemiyorum." Köyde birçok genç bulunduğunu ve madende çalışmaya mecbur olduklarını belirten Atike, ocaklardaki çalışma koşulları ile ilgili sorunların çözülmesini istedi. Uğur'un 14 yaşındaki kardeşi Kürşat Canbey de hastanede iki gün beklediklerini ancak ağabeyinin cenazesinin Kırkağaç'a götürüldüğünü öğrendiklerini anlattı. Faciadan önce ağabeyinin işe girdiği için çok mutlu olduğunu dile getiren Kürşat, onun bahçedeki motosikletle işe gidip geldiğini söyledi.