Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştıran Meclis Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Çalışma ve Sosyal Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Işıklar Madeni’nde yapılan incelemede gaz sensörlerine gizli bir boru ile temiz hava üflettirildiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Tezel, bu yöntemle içerideki gerçek gazın tespit edilemediğini ve inceleme yapan müfettişlerin yanıltıdığını ve konuyu savcılığa bildirdiklerini söyledi.
 
301 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştıran Meclis Araştırma Komisyonu dün Çalışma ve Sosyal Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel’i dinledi.
 
“Kandırıldık”
 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Tezel’e, “Bir uçak düştü ve 301 kişi öldü, seferler durdu. Şimdi şirket yeniden uçacağım diyor. Siz yakınlarınızı bindirir misiniz? Uçma Işıklar Madeni’nde çok büyük bir skandal olduğunu duydum ama skandalın ne olduğu konusunu sorunca ‘onu bana sormayın, Mehmet Tezel’e sorun’ yanıtını aldım. Bunu bize açıklayacak mısınız?” sorusunu yöneltti.
Bu sözler üzerine açıklama yapan Tezel, “Müfettişlerimiz Işıklar’da inceleme yaptı ve az daha çalışma izni veriyordu ancak Oksijen, Karbonmonoksit ve Metan gazını ölçen izleme sensörlerine dışarıdan gizli bir boru ile temiz hava üflettirilerek sistemin ve müfettişlerin kandırılmaya çalışıldığı tespit ettik. Az daha izin verecektik ancak verilmedi” dedi.
 
Bu açıklama vekillerde şok etkisi yaratırken bu konuda ne yapılacağını sordu. Tezel, sorular üzerine, “Savcılığa suç duyurusunda bulunduk” yanıtı verirken, “Soma A.Ş. TKİ arasındaki ilişki komisyonunuzca dikkatle incelenmelidir” sözleri de dikkat çekti.
 
Köşk’e bilgi
 
Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çalışmaları hakkında bilgi vereceklerini söyledi.  Alaboyun ayrıca, çalışmalar çerçevesinde komisyon olarak 3 ülkeye gitmeyi planladıklarını belirtti.