Gizliliğinin yasal dayanağını MİT'e sormaya karar veren mahkeme gelecek cevaba göre listenin açıklanıp açıklanmayacağını karar verecek.

Ergenekon terör örgütünün bir numaralı yöneticisinin de yer aldığı 'gizli' ibareli MİT belgesi davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine sunuldu. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün 'Ergenekon Şeması'yla ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) gelen cevap yazısında, mahkemeye gönderilen belgelerin 'gizli' niteliği taşıdığının ve delil olarak kullanılamayacağının bildirildiğini kaydetti.
MİT'E GİZLİLİK SORUSU

Şengün, MİT'e yeniden bir yazı yazılarak, gelen belgelerin "delil olarak kullanılmasının mümkün olmadığı" yönünde yapılan açıklamanın yasal dayanağının sorulmasına karar verdiklerini açıkladı. MİT'ten gelecek cevaba göre mahkeme listeyi açıklayıp açıklamayacağına karar verecek.

Mahkeme ayrıca 3 Temmuz 2002 tarihinde posta kanalı ile MİT'e gelen 6 adet CD ile isimsiz ihbar mektubunun birer onaylı kopyalarının istenmesini kararlaştırdı. Bu mektuptaki bilgilerin kuruma geldiği tarihten itibaren Ergenekon soruşturmasının açıldığı 12 Haziran 2007 tarihine kadar MİT tarafından bu örgütlenme ile ilgili olarak ne gibi araştırma yapıldığının bildirilmesine de karar verildi.

GÜNEY'LE PROJELİ ÇALIŞMA

Şengün, emniyet tarafından Tuncay Güney'e yönelik yapılan proje çalışmasına ilişkin evrakların da dava dosyasına geldiğini ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden gönderilen yazıda, ellerinde Tuncay Güney'e ilişkin sorgulama kaydı bulunmadığının belirtildiğini kaydetti. Şengün, Tuncay Güney'in soruşturma dosyasının mahkeme tarafından istenilmesine ilişkin talebe ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturmanın gizliliği nedeniyle olumsuz yanıt verildiğini açıkladı. Şengün, savcılığa tekrar yazı yazılmasının ve dosyanın istenmesine karar verildiğini söyledi.

Sanıklardan Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, MİT tarafından gönderilen yazıda gizlilik içerdiği belirtilen belgenin örgüt şeması olduğunu söyleyerek, devlet sırrı niteliği taşımadığı için açık halinin dosyaya konulmasını talep etti.

SİMİTKO'NUN AİLESİ MÜDAHİL

Başkan Şengün, ayrıca, İranlı Asgar Simitko'nun ölümünün Ergenekon'la bağlantılı olduğu iddiasıyla ailesi tarafından müdahillik talebinde bulunulduğunu kaydetti. Bu arada, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Ümit Oğuztan'da ele geçirilen boş disketlere savcılar tarafından örgütsel belgelerin yerleştirildiğini öne süren tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz için iftira suçundan Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Duruşma bugün saat 09.30'a ertelendi.