"Yılmaz Türkler" mucize üstüne mucize yaratıyor

Türk arama kurtarma ekibi GEA, yabancı ekiplerin "Canlı yok" diye terk ettiği alışveriş merkezinden iki kişiyi daha kurtardı. Böylece Türk ekipleri 5 kişiyi enkazdan sağ çıkarmış oldu. Haitililer"in "Yılmaz Türkler" lakabını taktığı ekibin lideri Umut Dinçşahin VATAN"a konuştu: “Pes etmiyoruz, mola vermiyoruz. Gece gündüz canımız çıkana kadar uğraşıyoruz. Hâlâ enkazdan sesler geliyor. Kısacası mucize devam ediyor”

Haiti"de Türk arama kurtarma ekibi GEA, kurtarma çalışmalarının umut kaynağı oldu. Haitililer"in “Yılmaz Türkler”, yabancı medyanın ise “Kahramanlar” dediği ekip buradan artık canlı çıkmaz denilerek terk edilen enkazdan tam 5 kişiyi sağ çıkarmayı başardı. VATAN"ın ulaştığı GEA ekibinin lideri Umut Dinçşahin yolculuklarını ve arama kurtarma çalışmalarını şöyle anlattı: “Şu ana kadar enkazdan 5 kişi çıkardık. Büyük bir çaba içindeyiz. Hâlâ çalışmalara devam ediyoruz. Şöyle diyebilirim mucize devam ediyor. BM askerleriyle kentte keşifteyken yerel yetkililer ve halkın ısrarıyla Karaip Alışveriş Merkezi"nin enkazına geldik. Burası kalın duvarlarla çevrili 5 katlı büyük bir çarşı. Giriş çıkış kapalı. Binada neler olabileceğini değerlendirip çalışmaya başladık. Bizden önce Danimarka, İzlanda, Venezuela ve ABD"li ekipler buradan iki canlı çıkardıktan sonra canlı kimse kalmadı diyerek çekip gitmiş.”

İğneyle kuyu kazmak gibi...

“Enkazda çekiçlerle, risk altında 17 saat ufacık tüneller kazarak insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Enkaz altında yaşayan ilk kişiye ulaştığımızda çok büyük bir duygusal boşalma yaşadık. O insanlara yardım edelim diye çok büyük bir enerjiyle doluyduk. O anda hepimiz çok etkilendik. İlk olarak önceki gün (cumartesi) sabaha karşı 03:00"da 7 yaşındaki ufak kız Jasme"ye, ardından da 20 yaşındaki Lamy"ye ulaştık. Pazar günü 41 yaşındaki Mireilli Boulas Dittmev"i çıkardık, özel bir uçakla Miami"de bir hastaneye götürüldü. Yine Pazar gecesi, 24:00 sıralarında önce 40 yaşındaki Indra La Fontain adlı bir kadını, bir saat sonra yani depremden tam 103 saat sonra 30 yaşındaki Jean Pheleppe adlı bir erkeği canlı olarak çıkardık.”

"Air France yardımcı olmadı"

“Buraya 48 saat süren zorlu bir yolculuk sonrası ulaştık. Ancak Air France malzememizin bir kısmını özellikle jeneratörlerimizi almadı. THY"nin gözünü seveyim. 18 operasyona çıktık hiç problem yaşamadık. Anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Bir kap yemek getiremedik. Hiç bir şey taşıtmadılar. Dominik Cumhuriyeti"nde akşam iki saat içinde bir sürü para verip jeneratör aldık. Yolcu başına 23 kilodan fazla taşıtmıyorlar ve kişi başı ikiden fazla bagaja izin yok. Üçüncü bagaja 200 Euro istiyorlar. Kurtarmaya gidiyoruz bütün kapıları açmaları lazım. Yarım saat önce gelsek belki başka hayatlar da kurtarabilirdik.”

"Biz görevimizi yapıyoruz"

“Her gelen "Kahraman oldunuz" diyor. Ama biz yapmamız gereken işe bakıyoruz. O da hayat kurtarmak. İnsani bir sorumluluğumuz var. Enkazda birisine rastlayıp sırtını dönebilir misin? İnsanın kalbi acır. Biz bu acıyı kalbimizde duyduğumuz için böyle zor bir yere girdik.”

Sopanın ucunda su verdik

Lojistik sorumlusu İbrahim Doğru da, çalışma şartlarını şu sözlerle özetledi: “Kazazedelerin olduğu enkazda sesleri duyuyorduk. Etraflarında reyonların metal rafları ve malzemelerle ezildikleri için yanlarına ulaşmak için rafların enkazdan temizlenmesi gerekti. Küçük bir delik açarak iletişim kurduk. Bir sopanın ucuna bağladığımız şişe ile az miktarda suyu ulaştırdık. Son kazazedeyi tünelden çıkarınca bir sevinç patlaması yaşandı. ”

Felaket nerede GEA orada

Haİtİ"de mucizeler yaratan ekibin kökeni, bir felsefe kulübü. Bu kulübün farklı meslek dallarına mensup üyeleri, 1994"te felsefenin, hayata uygulanan erdemler ve pratik değerler bütünü olduğundan yola çıkarak arama-kurtarma çalışmaları yapmaya karar vermiş. Ekip adını da mitolojide yaşamın ve bereketin kaynağı “Toprak Ana” olan GEA"dan almış. Ekip üyeleri, arama kurtarma eğitimlerinin ardından kolları sıvamış. İşte 23 şubesi ve 112"si eğitimli, toplam 1.115 gönüllü üyesi olan ekibin yardıma koştuğu felaketlerden bazıları: 1996 Kırıkkale Silah Fabrikası Patlaması, 1999 Marmara, 2002 Afyon, 2003 Bingöl depremleri, 2003 Burgaz Ada yangını, 2003 Beth Israel Sinagogu, HSBC Bankası ve İngiliz Konsolosluğu"na yapılan terör saldırıları, Tayvan, El Salvador, Hindistan, Cezayir, İran, Fas, Pakistan depremleri ve Filipinler"deki toprak kayması.

103 SAAT SONRA CAN KURTARMA SEVİNCİ

Türk ekibi, bölgedeki çalışmalarını Amerikan ekibiyle ortak yürütüyor. Enkazdan her can kurtarışlarında ekipler birbirlerine sarılıp kutlama yapıyor. Ekip lideri Umut Dinçşahin, “ABD"lilerle çok uyumlu çalışıyoruz. Amerikan ekibin ve bizim çocukların halini görmeniz lazım. Herkes yorgunluktan bitmiş durumda. Hayat kurtaralım diye canımız çıkana kadar çalıştık. Ancak her kurtarma moralimizi biraz daha yükseltiyor ve bize dayanmamız için güç veriyor” diyor. Nitekim depremden 103 saat sonra 30 yaşındaki Jean Pheleppe"nin enkazdan canlı çıkarılması, ölüm ve yağmanın kol gezdiği Haiti"de bayram havası estiriyor.

Başbakan"dan Arap ülkelerine "Haiti"ye yardım edin" çağrısı

Amerİkan Los Angeles Times gazetesi Haiti depreminde Arap dünyasının tutumunu eleştirdi. Gazete, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün gibi ülkelerin İslami bir okul veya cami yapmaya geldiğinde oluk oluk para akıtmasına karşın halkın çoğunluğu Hristiyan olan Haiti için kılını dahi kıpırdatmadığına dikkat çekti. Konuyu, resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri"nde olan Başbakan Erdoğan da gündeme getirdi. Dubai Devlet Televizyonu"na konuşan Erdoğan, Türkiye"nin yardım için ilk harekete geçen ülkelerden biri olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Burada özellikle Körfez ülkelerine seslenmek istiyorum, Haiti"ye yardım etmeliyiz. İslam ülkelerinin böyle büyük trajedilerde kendisini göstermesi gerekir. Bu bizim en güçlü geleneklerimizden biridir. Tüm İslam aleminden Haiti"deki trajediye acil olarak yardım göndermelerini ümit ediyorum, bekliyorum.”

UNICEF, Haitili çocuklar için yardım kampanyası başlattı

BİRLEŞMİŞ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Haiti"deki çocuklara yardım için bir kampanya başlattı. Kampanyayla, 4.5 milyon çocuğun yaşadığı ülkedeki çocuklara ve ailelerine konut, temiz su, yiyecek ve tıbbi malzeme sağlanmasını amaçlanıyor. Katkıda bulunmak isteyenlerin UNICEF Türkiye Milli Komitesi"nin aşağıdaki hesap numaralarına bağış yapmaları isteniyor:

BAĞIŞLARINIZ İÇİN:

UNICEF Türkiye Milli Komitesi

Türkiye İş Bankası Çankaya Şubesi

Hesap No: 1006

Ayrıca cep telefonlarından 3005"e kısa mesaj gönderen kullanıcılar da kampanyaya 10 TL"lik katkıda bulunabiliyor.

Yengemi kurtardınız hepinize minnettarız!

Depremİn 5"inci günü enkazdan kurtarılan 41 yaşındaki Mireilli Boulas Dittmev"in yakınları Türk ekibi baş tacı yaptı. Ekip lideri Umut Dinçşahin, mucizeyi şöyle anlattı: “Pazar günü, Fadıl El Magrabi adlı bir Suudi Arabistanlı, yanımıza geldi ve ısrarla kardeşinin eşinin enkazda olduğunu ve yaşadığını söyledi. Bunun üzerine zaman kaybetmeyelim diye dinlenmeden aramaya devam ettik. El Magrabi"nin yengesine depremin 85"inci saatinde ulaştık. Adam ağlayarak hepimize tek tek sarıldı. Kazazede iyi durumda ve özel bir uçakla Miami"de bir hastaneye götürülmüş. El Magrabi, defalarca bizi ülkesine davet edip ağırlamak istediğini söyledi.” / DHA