MİT Müsteşarı Hakan Fidan olmak üzere MİT’in önde gelenlerin KCK soruşturması kapsamında savcılığa çağrılmasının yankıları devam ederken, Adana’da yapılan bir operasyon dikkat çekti. Hatay MİT Şube Müdürü Ö.S., Adana Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği bir operasyonla gözaltına alındı.

KCK karmaşası

Bu haberin ajanslara düşmesi, ‘MİT’teki KCK operasyonu Adana’ya sıçradı’ yorumlarına neden oldu. Zira aynı saatlerde KCK operasyonunda da 44 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak saatler ilerledikçe operasyonun KCK kapsamında yapılmadığı, “uluslararası casusluk faaliyeti iddiası’ olduğu ortaya çıktı.

 

Haziranda geldi

Edinilen bilgilere göre her şey bahar aylarında Suriye’de iç karışıklıkların çıkmasıyla başladı. Haziran ayında patlak veren olaylarda 120 güvenlik görevlisi Cisri Şuğur’da hayatını kaybetti. Suriye makamlarının iddiasına göre 120 askerin ölümünden sorumlu olan isyancı albay Mustafa Harmuş, Türkiye’ye kaçtı. Özgür Suriye Ordusu kurucusu ve lideri olan Harmuş, Hatay’da dünya basınına konuşarak Suriye’de vahşet yaşandığını iddia etti. Esad ise ‘kellesine’ 100 bin dolar değer biçti. Fakat Harmuş, Ağustos’ta sırra kadem bastı. Onunla aynı kaderi paylaşan bir başka kişi de Binbaşı Mustafa Kassum oldu. O da medyaya açıklamalar yaparken aynı Harmuş gibi ortadan kayboldu.

‘9 PKK’lıyla değiş tokuş’

Bunun üzerine Türkiye’nin Harmuş’u Suriye’ye teslim ettiği konuşulmaya başladı. Hatta İngiliz Guardian gazetesi, Harmuş’un 9 PKK’lı karşılığında Suriye’ye teslim edildiğini iddia etti. Bu değiş tokuşun ise MİT tarafından koordine edildiği belirtildi. Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı, “Biz kimseyi iade etmedik” açıklamasını yaptı.

Ve MİT’te operasyon

Son 7 ay içinde bunlar yaşanırken, dün sabah Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonla aralarında MİT Hatay Şube Müdürü Ö.S.’nin de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. İddialara göre, önce Suriye gizli servisi El-Muhaberat, Hatay MİT Şube Müdürü Ö.S. ile bağlantıya geçti. Para karşılığı Harmuş ve Kassum’un teslimi konusunda anlaşıldı. Ö.S bu anlaşmadan sonra organize suç örgütü lideri olduğu söylenen M.A ile anlaştı, kimliğini kullanarak kampa gitti ve bu kişileri aldı. Sonra Samandağ Çevlik Sahili’ne giderek buradan gemiyle iki kişiyi Suriye’ye kaçırdı.

En son MİT’in aracında

Ö.S.’nin 3 Şubat’ta Suriye’ye gittiği ve kendisine vaad edilen parayı aldığı iddia edildi. Bu olaylar sırasında, MİT Şube Müdürü Ö.S ile Harmuş’un kardeşi İbrahim bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede İbrahim, “Kardeşim kayıp, en son sizin yanınıza gelmişti” dedi. Ö.S de, “Evet, kardeşini aldım 10 dakika sonra Antep yolunda indirdim. Bana ‘Takip ediyorlar beni, buradan kaçacağım’ dedi” diye cevap verdi. Bu süreçler yaşanırken, Harmuş’un son olarak MİT aracına bindiği tespit edildi. Ö.S ile ortakları arasında yapılan telefon konuşması da dinlemeye takıldı.

İşte o konuşmalar

MİT görevlisi Ö.S.'nin, Hüseyin Harmuş’un kardeşi İbrahim Harmuş'la yaptığı telefon konuşmalarının dinlemeye takıldığı ortaya çıktı. Dosyaya giren kayıtlara göre İbrahim Harmuş, MİT görevlisine Ebu Mehmet olarak hitap ediyor.

İbrahim Harmuş (İH): Ebu Mehmet?
MİT görevlisi Ö.S.: Evet buyur...
İH: Kardeşim kayıp. En son sizin yanınıza gelmişti.
Ö.S.: Evet, kardeşini aldım 10 dk. sonra Antep yolunda indirdim. Bana 'Beni takip ediyorlar, buralardan kaçacağım' dedi.
Dinlemeye takılan bir diğer görüşme ise şöyle:
X Şahıs: Alo
MİT görevlisi Ö.S.: Alo. Bu Hermuşu arıyorlar.
X Şahıs: Hadi ya...
Ö.S. : Onu hemen Antep'e gönder, oradan çıkış yapsın. Yoksa başımız belaya girecek. Ellerinde görüntü varmış.
X Şahıs: Ben o işi hallettim.

vatan