Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlı ve TOBB işbirliğiyle İŞKUR tarafından yürütülmekte olan meslek edindirme faaliyetleri özellikle sanayiye dönük alanlardaki mesleki eğitimin etkinlik ve verimliliğinin artırılması amaçlıyor. Böylece işgücü piyasanın ihtiyaçları ile uyumlu, işverenlerin katılımına da imkan sağlayan yeni bir mesleki eğitim ve beceri geliştirme kurs modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Bu projeyle 5 yılda 1 milyon gencin mesleki eğitim ve beceri geliştirme eğitiminden geçirilmesi, teorik eğitimi tamamlayanların oda üyesi işyerlerinde staj görmeleri ve başarılı olanların yüzde doksanının yine oda üyesi işyerlerinde istihdam edilmesi hedeflendi.
Proje kapsamında 81 ilde faaliyet gösteren 121 Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi olarak seçildi. Seçilen okulların teknolojik gelişime uygun mesleki eğitim verebilmesi için gerekli donanım ihtiyacı tedarik edildi. Okullardaki eğiticiler, yenilenen teknolojik donanıma uygun hizmet içi eğitimden geçirilmeye başlandı. Pilot olarak seçilen 19 ilde işgücü piyasası analizleri yapıldı. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına işlevsellik kazandırmaya yönelik çalışmalara başlandı. Kurs yönetimleri okul yönetimlerinde bağımsız hale getirildi. Katılımcılara eğitimleri süresince 15 TL ücret ödenecek. Ayrıca kursiyerlerin genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri karşılanacak.
Eğitim verilecek alanlar arasında endüstriyel bakım, onarım, CNC tezgahları kullanımı, tekne model tasarımı, asansör bakım onarımı, klima sistemleri montaj, bakım ve onarımı, inşaat demirciliği, iş makineleri bakım onarımı, mobilya imalatı, PVC doğrama imalatı ve montajcılığı, vinç operatörlüğü ve otomotiv mekanikerliği gibi inşaat ve sanayiye yönelik meslekler bulunuyor.