TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi öğrencileri ile birlikte"Dünya Su Günü" etkinlikleri kapsamında bir alışveriş merkezinde stant açtı. Burada suyun önemi hakkında bilgi veren Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, dünyada özellikle içilebilir su kaynaklarının hızla kirlendiğini ifade etti. Durmuş, düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve aşırı sanayileşmenin dünyayı giderek susuz hale getirdiğini vurguladı.

Dünya nüfusunun 4 kat artmasına rağmen su gereksiniminin 9 katına çıktığını dile getiren Durmuş, endüstriyel gereksinimler için gerekli suyun geçtiğimiz yüzyılın başına oranla 40 kat arttığına dikkat çekti. Su ihtiyacının arttığının altını çizdi. Yeryüzünde 1.2 milyar insanın temiz su bulamadığına dikkat çeken Durmuş, dünyada su kaynaklarının düzenli dağılmadığını belirtti.

"SANAYİ SULARI ARITILMALI"

İçilebilir suların kirlenmesinin her geçen gün arttığını belirten Durmuş, bu duruma evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal kirleticilerin, doğal atıkların temiz sulara karışmasının neden olduğunu söyledi. Özellikle sanayide kullanılan suyun dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suların kirlenmesinin esas nedeni ise madencilik, metalurji, kimya, dericilik gibi çeşitli endüstri kollarının yarattığı atıkların uygun şekilde arıtılmaması ve doğrudan çevreye verilmesidir. Bu atıkların 1 litresi ile 8 litre suyun kirlendiği düşünülürse, 1 litre suyun temizlenmesi için harcanmayan para 9 litre suyun temizlenmesine harcanacak paraya mal olmaktadır. Sanayide kullanılan suyun temiz sulara karışmadan gerekli teknoloji ile arıtılması gerekmektedir."