Türlü türlü kedileri objektife taşıyan doğa fotoğrafçısı Jane Burton, 2007 yılında öldüğünde geride pek çok hayvan fotoğrafı bıraktı. 'Bir Kedinin Hayatı' ismini verdiği çalışmasında da kedilerin diğer hayvanlarla olan ilşkisine de göz kırpmadan geçmedi.

İşte Burton'un gözüyle 'mırnavların oyunbaz hayatı'...

Fotoğrafçılık bazen öylesine büyük bir sabır gerektirir ki, çekmek istediğiniz kareyi en doğal haliyle yakalayabilmek için kimi zaman dakikalarca beklemek zorunda kalabilir hatta şartların oluşması için epey bir zaman geçmesini isteyebilirsiniz.

Hele hele hayvan fotoğraflarında bu sabra büyük bir ihtiyaç duyar, fotoğrafçı. Eşi Kim Taylor ile 60 kediyi evlat edinerek bakımını üstlenen Jane Burton, iki oğluyla birlikte İngiltere'nin Surrey kentinde yaşıyordu.

Elinden düşürmediği fotoğraf makinesiyle kimi zaman saatlerce kedilerinin garip hallerini çekmek için sabreden Taylor, yakalandığı kanser hastalığıyla savaşırken, minik yaramazlarla geçirdiği sevimli zamanlarda 'ölüm'ü bir süre rafa kaldırıyor ve kendini sadece işine, onların fotoğraflarını en iyi şekilde çekmeye bırakıyordu.

Jane'in çektiği onlarca kedi fotoğrafı, şimdi bir kitapta toplandı.'Bir Kedinin Hayatı' (A Cat's Life) isimli kitapta, 74 yaşında hayatını kaybeden kadının hayvanlarına olan derin sevgisi, sabrı, hınzırlığı ve şevkati öylesine iyi hissediliyor ki, tüm bu fotoğraflar, bir kedinin karakterini de tüm ayrıntısıyla ortaya koyuyor.

GAZETEPORT