Değerli tüketiciler.

Su faturalarımızı nihayet okunup bizlere ulaşmaya başladı. Yaklaşık 60 günlük(en azından bizim için) bir fatura dönemi . Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ )faturaların içine fatura kabartma tozu mu koydu ne kime sorsam feryat figan.Anlayabildiğimiz kadarı ile tek tarife uygulamasına geçilmiş.Tabi yönetmelik gerekçe gösterilerek sıvı ve katı atık uygulaması hemen devreye alınmış.Sıvı atık ücreti aSKİcim tarafından , katı atık bedeli ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecek ve farklı fiyatlar oluşacak.İlçe belediyelerinin bu katı atık ücretini dört gözle beklediğini biliyoruz.Ancak tavrımızı tüketiciden yana koyalım ve bazı hususlara dikkat çekmeye çalışalım.

 aSKİcim daha teşkilatlanma işleri ile uğraşıyorsun .Su  faturalarının otomatik ödeme talimatlarını bankaların reklamını sitesinde yapmana rağmen halen devreye alamamışsın ki bu konuda tüketiciler cidden muzdarip.Merakımı muciben aSKİcim il genelinde kaç aboneniz var bir açıklayabilir misiniz?Sayaç okuma ücreti 87.ve 88 madde gereği alınıyor yazıyor gerçekten bu maddelere dayanarak bu ücret alınabilir mi tüketiciden?Bir kaç ay su tüketimi olmayan  katı atık ücreti ödeyecek mi?Katı atık ücreti devrede iken Çevre Temizlik Vergisi(ÇTV) tahsil edilebilir mi? Soru çok .Bunlara cevap verecek bir ASKİ  Genel Müdürü var mı?O yok.Nerede olduğunu bilen de yok.Sanıyorum gerek de yok! Nasıl olsa yönetim kurulu başkanı görev başında!

Sıvı atık ücretini kasasına koyacak olan aSKİcim  metreküp başına 70 kuruş olarak hesap etmiş ve bu şekilde faturalara yansıtmış.(Yönetmelik gereği 30 kuruş alınabilir).Halen aynı hataları tekrar edip yönetmelikte tüketiciyi doğrudan ilgilendiren bölümleri görmezden gelmenin  doğuracağı hukuki sorunlardan aSKİcim olmanın sizi ari tutmayacağının sanırım farkındasınızdır. Bilmem hangi  vilayette  su ücret şu kadarmış , bu kadar sıvı katı atık ücreti şu kadarmış  karşılaştırmalarının bizim için yararlı olacağı  ve doğru sonuçlar ortaya çıkaracağı kanaatini taşımıyoruz.Bu ücretlerin tahakkuk ve tahsilinde yönetmeliğin talep ettiği  hukuki  gerekler  yerine getirilmez ise her zaman tartışma konusu ve hukukun  çözeceği konu  olur ve uzun vadede ciddi sıkıntılar çıkarır. Bu yönetmelik değişikliğinden de haberim yok derseniz bizde “yok artık” deriz!

 Bu yönetmeliğin uygulamasının 31.12.2015  tarihine kadar ertelenebileceği konusu ortada.  Yönetmeliğin “uyum süreci” başlıklı geçici birinci maddesinde 23 Aralık 2014 günü Resmi Gazete’de  yayımlanan bir değişiklik ile  “Uyum süreci  GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 26/10/2011 tarihi itibarıyla bu Yönetmeliğe, tarife belirleme, abonelik, sözleşme, teknik altyapı eksiklikleri de dahil olmak üzere, uyum sağlayamamış olan atık su altyapı yönetimleri ve evsel katı atık idareleri, 31/12/2015 tarihine kadar bu Yönetmeliğe  uyum sağlamakla yükümlüdürler.”  eklemesi yapılmış.

Şimdi Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'ne açık çağrımızdır. Bu uygulamayı 2016 yılı başına kadar erteleyiniz. Basit olarak yönetmelikteki bazı hususları kamuoyu ile paylaşınız, eksikliklerinizi tamamlayınız ve  uygulamaya ondan sonra geçiniz. Özellikle ilçe belediyelerimizin katı atık ücretleri ile kasasına koyacağı paraya çok ihtiyacı olduğunun farkındayız. Önce hukuki gerekçeleri yerine bihakkın yerine getirelim. Sonra…

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO

Son not: Mahalle ziyaretlerimiz bütün hızı ile devam ediyor. Bu hafta Hasanefendi  mahallemize   misafir olduk.Hepsi ve daha fazlası Aydınpost’ta.