Yasa, alkollü içkilerin orjinal ambalajları dışında bölünerek satışını engelliyor. Bu nedenle, restoranlarda rakı, şarap viski gibi alkollü içki içmek isteyenlerin birer şişe satın almaları gerekecek. Uymayan işletme 10 bin YTL"ye kadar ceza yiyecek.

ALKOLLÜ içki satışındaki yeni mevzuat herkesin kafasını karıştırıyor. Sektör temsilcilerinin bile tam olarak anlayamadığı bu düzenlemeler ile barlar ve restoranlarda kadehle içki satışı sona eriyor. Yarından itibaren yürürlüğe girecek olan 5752 sayılı yeni yasada maddelerin çok açık olmadığından yakınan Doluca Şarapçılık Pazarlama Müdürü Sibel Kutman, "Düzenlemede sigara ve alkollü içkilerle ilgili konular aynı başlık altında veriliyor. Şu anki haliyle sektörün sonu gelir. Net cümleler kullanılmalı" dedi. Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner ise uygulamanın mahalle aralarındaki tekel bayilerini kapsadığını iddia ederken, Turizm, Restoran, Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Barış Tansever ise "Müşterinin masasına içkiyi şişeyle mi koyalım" diye konuştu. Sektör temsilcileri, yasanın uygulamasına yönelik tebliğler ile açıklığa kavuşturulacağını, bu hali ile ev dışında içki tüketiminin imkansız hale geleceğini belirtiyorlar.

Sektörü bitirir

Sektörde yapılan düzenlemelerin her türlü yoruma açık maddeler içerdiğinden yakınan Doluca Şarapçılık Pazarlama Müdürü Sibel Kutman, şöyle konuştu: "Yeni düzenlemenin en büyük sorunu alkol ile sigaranın aynı maddede bulunmasıdır. Herkes bu konuda farklı yorumlarda bulunabilir. Bu maddede kadehte şarap satışı yasak olabilir. Ancak benim için bakkallarda satılan sigara kastediliyor. Yetkililer iki ayrı konuyu aynı maddede kullanarak cümlelerin sonunu açık tutuyor. Eğer kadehte şarap satışın yüzde 35"ini oluşturuyorsa ve restoranlarda bu yasaklanıyorsa, sektör için kaçınılmaz bir son olabilir."

İnanmak istemiyoruz

Restoranında açık içki satma ruhsatı bulunduğunun altını çizen Turizm, Restoran, Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Barış Tansever, yeni düzenlemeyi şöyle yorumladı: "Ben restoran ve barlarda açık içki satışının yasaklanacağına inanmak istemiyorum. Açık içki satma ruhsatım olduğu için de sorun olacağını sanmıyorum. Tüketiciler şampanyayı bir şey kutlamak için patlatır. Galatasaray şampiyon oldu. Futbolcular gelip benim restoranımda kutlama yaparken şampanya patlatamayacak mı. Sonuç olarak parasını vermiş bu ürün satın almış. Ben böyle bir şeye inanmıyorum."

5752 sayısı yasadaki ilgili madde ne diyor

Yetkİlİ olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri arz ambalajlarını bozmak veya bunları bölmek suretiyle satanlara 1000 YTL 10 bin YTL"ye kadar idari para cezası.

Tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını, izinsiz olarak veya Kurum düzenlemelerine aykırılık oluşturacak şekilde internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuranlara 20 bin YTL ile 100 bin YTL arasında idari para cezası.

Tütün mamulleri veya alkollü içkileri, otomatik satış makinesi ile satanlara veya bahis oynatmak veya ödül vermek gibi yollarla verenlere, fiili suç oluşturmadığı takdirde 50 bin YTL ile 250 bin YTL idari para cezası.

Sahte rakıyı önler

EFE Alkollü İçecekler CEO"su Egemen Demirtaş, konu hakkında henüz hukuksal bir araştırma yapmadıklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sektörde son dönemlerde birçok yeni düzenleme ile karşılaşıyoruz. Bu düzenlemeler için çok fazla araştırma yapmadık ancak esas olan tüketicinin talep ettiği kadar ürünü tüketebilmesidir. Piyasaya sürdüğümüz 20"lik ve 35"lik rakılarla tüketicilerin ihtiyacına cevap vermeye çalışıyoruz. Düzenleme bu şekilde gerçekleşirse sahte rakının da önüne geçilmiş olacaktır. Çünkü rakı masada herkesin gözü önünde ve şişeden konulacaktır."

Şarap tanıtımı yapmayı engeller

ŞARAP Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner, uygulamanın mahalle aralarındaki alkollü içki satan yerlere yasak getirdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Uygulama için farklı yorumlar getirilebilir ancak benim görüşüm bayilerdeki satışı engellemek. Yani gece saatlerinde dükkanın içinde şarap ve rakı satışı yapanları kapsıyor. Ayrıca büyük perakende zincirlerinde de tanıtımını yasaklıyor. Yani hafta sonları peyniri küçük parçalara ayırarak tüketiciye sunularak yapılan tanıtım, şarapta yapılamayacak. Sektörün önünü kapayan bir çok yasal yönetmeliğin önümüzdeki dönemde aşılacağına inanıyorum. Bu uygulama bence bayiler ve marketleri kapsıyor."

Tartışmayı Yazgan başlattı

İÇKİ satışına getirilen kısıtlamaların günlük hayatta nelere yol açabileceğine ilişkin endişelerini dile getiren ilk isim Yazgan Şarapçılık"ın patronu Nurtekin Yazgan olmuştu. Yazgan, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar"a gönderdiği mektubunda düzenlemelerle ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Otel ve tatil köylerine şarap satışları, alüminyum folyodan yapılmış, hijyenik ve 20 litrelik çok özel torbalar içinde yapılıyor. Otel bunu fıçı tarzında, soğutuculu ve musluklu özel aparatlara bağlıyor (yani orijinal ambalajından ayırıyor), bardakla ikram ediyor ancak bu yasaklanıyor.

Restoranda bardakla şarap satmak yasak.

Marketten telefonla şarap-rakı istemek yasak.

Tatilde şampanya ödülü yasak.

5 cc"lik içkiye talep artacak

YARINDAN itibaren yürürlüğe girecek düzenlemenin, 5 veya 10 cc olarak küçük şişelerde üretilen içkilere olan talebi artırabileceği belirtiliyor. Çünkü, düzünleme restoranlarda müşterilerin içkiyi ambalaşlı olarak satın almasını öngörüyor. Bu durumda restoran işletmecilerinin küçük hacimlerde şişelenmiş içkilere yönelebileceği kaydedildi. Restoranların yasadan korunabileceği bir diğer yöntem de, kadeh ile sipariş verilen masaların adisyonlarında o içkiyi bir şişe sipariş edilmiş gibi gösterip, masaya da o içkiden göstermelik olarak bir şişe bırakması olacak. Bu durumda, müşteri tek kadeh tüketse bile yasaya yönelik yapılan bir denetimde cezai durum oluşmayacak.