BÜYÜK gün geldi çattı. Uzun zamandır beklediğimiz ve F.Bahçe Şükrü Saracoğlu Stadı"nın ev sahipliği yapacağı UEFA Kupası"nın finali saat 21:45"te oynanacak. 38. ve son UEFA Kupası"nın sahibi olmak için Ukrayna futbol tarihinde ilk UEFA finalisti olarak sahaya çıkmaya hak kazanan Shakhtar Donetsk ile daha önce Kupa Galipleri Kupası"nı kaldırmış Alman temsilcisi Werder Bremen kozlarını paylaşacak. Büyük buluşma öncesi takımların kupaya uzanma şansı eşit gösterilirken her iki tarafta farkı ortaya çıkarması umulan futbolcuları ise şöyle:

WERDER BREMEN

4NALDO: Savunmanın bel kemiği Naldo son 16"nın ilk maçında St.Etienne kilidini açan adam oldu. Atletik Brezilyalı, defansif alandan çıktığında özellikle ölü toplarda ciddi gol tehlikesi yaratabiliyor.

24CLAUDIO PIZARRO: Milan fatihi Pizarro, San Siro"da takımını 2-0 mağlup durumdan kurtarıp iki gol atarak Werder"i bir üst tura çıkardı. Almanların gol umuğdu sadece UEFA Kupası"nda 5 gol atarak takımının finalde yer almasında önemli katkı sağladı.

11 MESUT ÖZİL: Mesut Özil ise Diego"nun yokluğunda mızıkacıların orta sahadaki beyini olacak. Özil sert Shakhtar savunmasını açmakla görevli olacak.

22 TORSTEN FRİNGS: Kaptan Frings tecrübesi ile Bremen"in en önemli kozlarından. Alman Milli Takımı ile bir Dünya bir de Avrupa Kupası finali yaşayan Frings, panzerlerin orta alandaki defansif kurguyu korumasında güvendiği en önemli isim.

SHAKHTAR DONETSK

33 DARJIO SRNA : Hırvat oyuncu takımın kaptanı. Sağ kulvarı bek ve açık olarak 90 dakika boyunca tükenmez enerjisiyle parselleyen milli takım oyuncusu bu karşılaşmada Lucescu"nun elindeki en tecrübeli isim. Sakatlığı yüzünden ligde sadece 19 maçta görev alan Srna buna rağmen 4 gol bulabildi.

7 FERNANDINHO: Shakhtar"ın Brezilyalı oyuncusu bu sezon sol ve sağ açıkta görev yaparken 16 lig maçında 5 gol attı. Asli görevi takımı kanatlardan hücum bölgesine taşımak olan Fernandinho her Shakhtar atağında tehlike yaratabiliyor. UEFA Kupası"nda tam 4 kez ağaları havalandıran Fernandinho şimdiye kadar oynanan her eşleşmede adını skorborda yazdırmasını bildi.

8JADSON: Jadson Shakhtar"ın Alex"i. Hücuma dönük orta saha oyuncusu takımın finale çıkmasında çok büyük rol oynadı. UEFA Kupası"nda bu sezon 3 gol atan Brezilyalı Şampiyonlar Ligi"nde de 5 kez gol sevinci yaşarken Shakhtar"ın 3. olarak UEFA"ya katılmasında önemli rol üstlendi.

17 LUIZ ADRIANO: Takımın forvet oyuncusu son vuruşları ile dikkat çekiyor. 22 yaşındaki genç Brezilyalı final yolunda CSKA Moskova ve Marsilya karşısında 2 kritik gole imza atarak dikkatleri üzerinde topladı.

Türkiye"ye 100 milyon TL girecek

UEFA Kupası finali ile Türkiye para basacak. 43 bin 600 biletli futbolsever ve misafirin izleyeceği final için Ukraynalı ve Alman futbolseverlere 12 bin 500"er bilet satıldı. 6 bin bilet UEFA"ya, 6 bin de Türk taraftarlara ayrıldı. 600 kişilik basın kontenjanı var. Kalan 6 bin kişilik biletler ise sponsorlara verildi. Dev organizasyon için F.Bahçe 350 bin Euro"luk skorboard aldı. TFF 2 milyon TL harcadı. Final için 35 bin kişi geldi. Futbolseverlerin otel, uçak, bilet, benzin, araba kiralama, taksi, yeme ve içme gelirleri dahil toplam 100 milyon TL"lik bir katkı sağlaması hesap ediliyor. Yani Türkiye, 3 koyup 100 alacak.

Lucescu: Kendimizi zafere hazırladık

TÜRKİYE"DE G.Saray ve Beşiktaş"ı şampiyon yapan Mircea Lucescu bugünkü final öncesinde yaptığı basın toplantısında iddiasını ortaya koydu: “4 yıl buradaydım ve o yıllar bana çok büyük mutluluk getirdi. Tekrar bu şehre gelmekten dolayı memnunum. Burada yine kazanan olmak istiyorum. Hangi takımı tutarlarsa tutsunlar taraftarlarla çok iyi ilişkilerim oldu.

UEFA"YI kazanmak hayâlimiz. Finale çıkmamız çok sevindirici. Kaybedebiliriz ama kendimizi zafere hazırlıyoruz. Onlar hücum ağırlıklı oynuyor. Biz ise oyuncuların iyi tekniklerine dayalı bir oyun tarzıyla.

TAKIMIMA, oyuncularıma güveniyorum. Eminim ki gelecekte daha da çok şeyler yapacağız. Bir takımın başına geçtiğimde onu sıfırdan oluşturmayı yeğlerim. Romanya"da kurduğum takımlardan 8 oyuncu daha sonra Romanya Milli Takımı"nda oynadı. İtalya"da çok başarılı olamadım. Türkiye"de çalıştığım zaman da takımlarda genç oyuncular vardı. Türkiye"de sorunlar çıktığı zaman kulüp başkanlarının devreye girmesi söz konusu olabiliyor. Donetsk"e çağrıldığımda genç bir takım kurmam istendi. 5 yıldır bunu yapıyorum. Bunun getirdiği sonuçta da UEFA finaline geldik.”

Schaaf: UEFA bu sezonki son şansımız

BUNDESLIGA"DA 10. sırada yer alarak bu sezon büyük hayâl kırıklığı yaşayan Werder Bremen"de teknik direktör Thomas Schaaf UEFA"nın son şansları olduğunu söyledi: “Kupayı alırsak çok memnun oluruz, İstanbul"u fethetmiş oluruz. Kazanmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İki takım da finale çıkarak büyük övgüyü hak ediyor. İki takım da avantajlarını iyi kullanarak galip gelmek isteyecek. Biz de en iyi oyunumuzu oynayıp başarılı olmaya çalışacağız. Zorlu bir maç olacak.

ALMANYA Ligi"nde istediğimizi alamadık. Ama İstanbul"a gelip bu final maçını oynamak da sıradan bir şey değil. Tüm sezonu kurtarmak için şampiyonluk istiyoruz. Bütün oyuncular bunun hayâlini kurar. Yarın bizim için önemli bir fırsat. Almeida ve Diego çok önemli oyuncular. İkisi de son maçlarda çok başarılıydı. Mertesacker de takımın önemli bir parçasıydı. Elimizdeki takım çok kaliteli futbolculardan kurulu, iyi bir takımımız var. Takımımız bu tip eksikliklerin üstesinden gelecek durumda. Maçı heyecanla bekliyoruz.”