Fenerbahçe, “Futbol Para Ligi”ne giren ilk Türk kulübü oldu.

Deloitte, küresel düzeyde futbol kulüplerinin gelirlerini incelediği geleneksel “Futbol Para Ligi” araştırmasını yayınladı.

“Futbol Para Ligi 2009” araştırmasının sonuçlarına göre, dünyanın en çok gelir elde eden futbol kulübü “Real Madrid” olurken, Türkiye'den ilk kez Fenerbahçe, ilk 20 kulüp arasına girmeyi başardı. Fenerbahçe yıllık 111,3 milyon avro tutarındaki geliri ile 19. sırada yer aldı.

Deloitte'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, çalışmada 2007-2008 futbol sezonunda mücadele eden kulüplerin gelirleri incelendi. Sıralamada birinciliği 366 milyon avro ile Real Madrid, ikinciliği 325 milyon avro ile Manchester United, üçüncülüğü 309 milyon avro ile Barselona aldı.

Fenerbahçe, Avrupa'nın “beş büyük” futbol ligi (İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Fransa) dışında yer alan bir ligden Futbol Para Ligine giren ilk kulüp olarak, etkileyici bir başarı gösterdi. Fenerbahçe'nin naklen yayın hakları, maç günü gelirleri, sponsorluk anlaşmaları ve logolu ürün satışlarının yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde mücadele etmesi de gelirlerini artıran çok önemli bir faktör oldu.

Real Madrid 2007-2008 sezonunda gelirlerini 15 milyon avro artırarak, yüzde 4 oranında bir büyüme sağladı. İkinci sıradaki Manchester United da İngiltere Premier Lig Şampiyonluğu'nu ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak gösterdiği başarılarla, gelirlerini 45 milyon sterlin yükseltti. Bu, kulübün gelirlerinde yüzde 21'lik bir artış anlamına geliyor. Üçüncü sıradaki Barcelona ise gelirlerini 19 milyon avro artırarak, yüzde 6 oranında artış sağladı.

STERLİNİN DEĞER KAYBI, İNGİLİZ KULÜPLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Açıklamaya göre, sterlinin avroya karşı değer kaybetmesi genel olarak İngiliz kulüplerini olumsuz etkiledi. Sterlin, avro karşısında gücünü korumuş olsaydı bu yıl en zengin 20 futbol kulübü sıralamasına en az dokuz İngiliz kulübü girebilecekti ve Manchester United, gelirlerindeki artış ile Real Madrid'in önünde yani birinci sırada yer alacaktı. Bu yılki listeye 7 İngiliz kulübünün yanı sıra, 4 Alman, 4 İtalyan, 2 Fransız, 2 İspanyol ve 1 Türk kulübü girmeyi başardı.

Bu yılki sıralamada Almanya'nın ünlü futbol takımı Bayern Münih beş yıl aradan sonra Deloitte Futbol Para Ligi'nde ilk beşe tekrar geri döndü. Dördüncü sıradaki Bayern Münih'i bu kez beşinci olarak Chelsea takip ediyor. Bu yıl dünyanın en zengin 20 futbol kulübü sıralamasında Fenerbahçe ile birlikte iki yeni takım daha yer alıyor. Alman futbol kulübü Stuttgart bu yıl listeye ilk kez girerken, Manchester City de 20. sıradan zenginler ligine girdi.

20 takımın oluşturduğu Futbol Para Ligi'nin toplam geliri ise bir önceki sezona göre 220 milyon avroluk bir artış (yüzde 6) ile 3,9 milyar avro olarak gerçekleşti.
Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, futbol sektörünün krize karşı hayli dirençli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Krizden sonra yeşil sahalardaki seyirci sayısında kayda değer bir düşme görülmüyor. Ayrıca başta İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ligde kulüpler televizyon naklen yayınları konusunda uzun vadeli ve yüksek değerli anlaşmalar yaptılar. Dolayısıyla gelir kaynakları sağlam görünüyor. Ama bu durum kulüpleri hareketsizliğe itmemeli. Krizin gerçek bilançosu 2009-2010 sezonu sonunda belli olacak. Kulüpler gerek stadyumlarda,
gerekse de ticari faaliyetlerinde daha fazla gelir elde edecek modeller geliştirmeliler.”

HÜRRİYET