Ev kadını olan Yeşim Gündüz, turizmci eşi Cem Gündüz ile birlikte 9 Temmuz 2007 akşamı Yavuz Selim Mahallesi'ndeki evlerinde yemek yerken polis ekipleri baskın yaptı. Bursa'da 2006 yılında bir eve silahlı baskın düzenleyerek gasp yapmakla suçlanan Yeşim Gündüz, gözaltına alındı.

Geceyi nezarethanede geçiren Gündüz, hayatında hiç Bursa'ya gitmediğini ve bir yıl önce evlenerek Gündüz soy adını aldığını belirterek, bir yanlışlık olabileceğini söyledi, ancak kimseye dinletemedi. Ertesi gün adliyeye sevk edilen Yeşim Gündüz, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Antalya L Tipi Cezaevi'nde kadınlar koğuşuna konulan ve bir anda başına gelenlerle neye uğradığını şaşıran Yeşim Gündüz gözyaşı dökerken, eşi Cem Gündüz ve avukatı Tayfun Şanlı, hemen Bursa'ya giderek, olayın aslını araştırmak istedi.

Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminde nüfus kaydını çıkarırken isim benzerliği hatası yaptığını, 1986 İstanbul Bakırköy doğumlu ve Erzincan Tercan İlçesi nüfusuna kayıtlı adaşı yerine eşinin tutuklanması kararının alındığını belirleyen Cem Gündüz, Bursa'daki mahkemeye itirazda bulundu. Avukat Şanlı, dilekçesinde olayı şöyle açıkaldı:

“Soyguncu Yeşim Gündüz'ün tüm nüfus kayıtları mahkeme dosyasında olmasına rağmen, her nasılsa UYAP sisteminde nüfus kaydının çıkarıldığı, çıkarılan bu nüfus kaydı ile dosyada bulunan İstanbul- Bakırköy doğumlu ve Erzincan nüfusuna kayıtlı 1986 doğumlu Yeşim Gündüz'ün nüfus kaydı ile Samsun nüfusuna kayıtlı olan mağdur Yeşim Gündüz'ün nüfus kaydı karşılaştırma yapılmadan tutuklama müzekkeresinin yazdırıldığı ve tutuklama müzekkeresinin belgeler incelenmeden mahkeme heyeti tarafından imzalandığı, infazı için ise Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na yazıldığı anlaşılmıştır. Hatanın düzeltilmesini talep ediyoruz.”

Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, isim benzerliğinden hatayı kabul ederek tutuklanan Yeşim Gündüz'ün serbest bırakılması için Antalya'ya yazı gönderdi. 11 Temmuz 2007 günü akşam saatlerinde serbest bırakılan Yeşim Gündüz, iki hafta psikolojik destek aldı.

Kendisi adına 6 bin, eşi adına da 5 bin liralık olmak üzere Adalet Bakanlığı aleyhine 11 bin liralık manevi tazminat davası açan Yeşim Gündüz şunları söyledi:

“Ben hayatımda karakola bile gitmedim ve o gece evim bir anda polislerle doldu. Neymiş, ben silahlı yağma yapmışım. Hayatımda hiç Bursa'ya gitmedim ama kimseyi de ikna edemedim. Bir gece nezarette toplam 3 gün boyunca cezaevi ve adliyelerde gezdirildim. Katip yanlış çıkarmış, hakimler okumadan imzalamıştı. Benim gibi herkesin hakkını araması gerekiyor.”

Dava önümüzdeki günlerde Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak.

MİLLİYET