Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller, Washington"daki George Washington Üniversitesi Hukuk Okulunda, "Türkiye-Ermenistan Protokolleri: Gerçeklikler ve Mitler" başlıklı seminerde tartışıldı.

Konuşmacıların arkasındaki haritada Türkiye topraklarının bir bölümünün "Tarihi Ermenistan" başlığıyla Ermenistan toprakları olarak gösterildiği görüldü.

Bunun üzerine Türkiye"nin Washington Büyükelçiliğinden bir yetkili duruma tepki göstererek, haritanın seminerin konusunun yasal boyutuyla çeliştiğini söyledi.

Ayrıca, seminere Türk tarafının bakış açısını yansıtacak herhangi bir kişinin davet edilmediğine dikkati çeken büyükelçilik yetkilisi, bunun tarafsızlığa gölge düşürdüğünü kaydetti. Yetkili, seminerde 1915 yılı olaylarına ilişkin tamamen Ermeni tarafının iddialarının kabul edilerek konuşulduğunu ifade ederek, Türkiye"nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı, ortak tarih komisyonu kurulması ve arşivlerin açılması yönündeki adımların Ermenistan tarafından karşılık görmediğini kaydetti.

Bunun üzerine seminerdeki konuşmacılardan George Washington Üniversitesi Hukuk Okulu Öğretim Üyesi Sean Murphy, haritaya ilişkin sorumluluğu üzerine alarak, haritayı arama motoru Google"dan aldığını söyledi.

Haritada "tarihi Ermenistan"ın geniş bir bölgeyi kapsadığını ifade eden Murphy, haritanın, Türkiye"nin sınır konusundaki endişelerini göstermek amacıyla konulduğunu savundu.

Murphy, "Keşke bu haritaya yer vermeseydik. Benim amacım sadece ülkelerin bir haritasını koyup, bölgeyle alakalı insanların bu konudaki algılarına dikkati çekmekti. Bir karışıklığa yol açtığı için özür dilerim" dedi.

Murphy, Türk tarafının seminerde yer almamasıyla ilgili olarak da isteyen herkesin bu tür seminerlere katılmasına açık olduklarını kaydetti.

Haritada ayrıca, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Irak"ın bazı bölümleri de "tarihi Ermenistan" sınırları içinde gösteriliyor.

Seminerde de Paris Pantheon-Assas Üniversitesinden Prof. Catherine Kessedjian, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin "utanç mı umut mu olacağını tarihin göstereceğini" ileri sürerek, iki ülkenin sorunlarının çözümünde bir tahkim komisyonu kurulabileceği teklifini ortaya attı./milliyet