İzmir'in kültür sanat etkinliklerinde önceki haftalarda gözlemlenen yoğunluk, araya bayram tatilinin girmesi nedeniyle bu hafta kendini hissettirmiyor. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDOB), haftayı konsersiz geçirirken, İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) ise iki operayı izleyiciyle buluşturacak.

İZDOB, bu hafta, geçen yıl sahnelediği ''Ariadne Naksos'ta'' operası ile sezonun açılışını yaptığı ''Dudaktan Kalbe'' operasını yeniden sahneleyecek.

Elhamra Sahnesi'nde bu akşam sahnelenecek Strauss'un operası, Hugo von Hofmannsthal tarafından yazılan librettosuyla, orijinal dili olan Almanca sahnelenecek. Şef Ercan Yenal yönetiminde, Mehmet Ergüven'in rejisiyle sunulan eserin dekor tasarımlarını İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başdekoratörü İsmail Dede, kostüm tasarımlarını Gülay Korkut yaptı. Eserde devinim ve jest sorumluluğunu Neslihan Öztürk, ışık tasarımcılığını da Oktay Kanca üstlendi. Operada, Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider de konuk oyuncu olarak önemli karakterlerden birini canlandırıyor.

Çetin Işıközlü'nün ''Dudaktan Kalbe'' operası, yine Elhamra Sahnesi'nde 13 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te sahnelenecek.

Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından uyarlanan operayı Nevin Atik sahneye koyarken, orkestrayı ve koroyu Ali Hoca yönetecek. Dekor ve kostümleri Seyhan Atamer, koreografisi Şebnem Şenel Akın, ışık tasarımı Oktay Kanca tarafından hazırlanan üç perdelik operada, Lamia karakterini Eylem Demirhan Duru ile Şebnem Arfaei Zarandi, Kenan karakterini ise ''Aşk-ı Memnu'' operasındaki ''Behlül'' karakteriyle İzmirli sanatseverlerin beğenisini kazanan Oğuz Çimen canlandıracak.

-İZDT'DE BU HAFTA-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 salonda izleyicisiyle buluşmayı sürdürürken, bu akşam ''Şili'de Av'' isimli yeni oyununu da sanatseverlerin beğenisine sunacak.

İZDT'nin Konak Sahnesi'nde 15 Kasım Pazartesi akşamına kadar ''Masanın Altında'' adlı oyun izleyiciyle buluşacak. İZDT ile Van Devlet Tiyatrosunun ortak sahnelediği, Roland Topor'un yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği oyunun dekor tasarımı Tayfun Çebi, giysi tasarımı Funda Çebi, ışık tasarımı Kemal Gürgün'e ait. Oyunda Ali Ulvi Hünkar, Gülay Toprak, Özlem Gür Binici, Özgür Öztürk ve Mustafa Çolak rol alıyor.

Aynı sahnede 17 Kasım Çarşamba gününden itibaren Murathan Mungan'ın derlediği, Tayfun Eraslan'ın yönetip oynadığı tek kişilik oyun, ''Bir Garip Orhan Veli'' izlenebilecek.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi ise bu akşamdan itibaren, yazar Orhan Asena'nın ölümünün 10. yılı nedeniyle repertuvara alınan ''Şili'de Av'' adlı oyuna ev sahipliği yapacak.

Mehmet Ege'nin yönettiği oyunun dekor tasarımı Suar Şeylan, giysi tasarımı Buket Akkaya, ışık tasarımı Zeynel Işık'a ve müzikleri Cem İdiz'e ait.

Orhan Asena'nın kaleme aldığı oyun, seçimle iktidara gelmiş Şili sosyalist hükümetinin devlet başkanı Salvador Allende'nin devrilmesi ve ölümüyle sonuçlanan askeri darbeyi konu ediyor.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda 17 Kasım Çarşamba akşamı ''Yoksun'' adlı oyun perdelerini açacak. Oyunda, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen ''Sudanlı kız ve Akbaba'' fotoğrafını çeken, güney Afrikalı Kevin Carter'in yaşamından kesitlerle kurgulanmış bir hesaplaşma öyküsü anlatılıyor. ''Yoksun'', 16 yaşından küçük izleyicilere önerilmiyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi ise 14 Kasım Pazar günü küçük izleyiciler için sunacağı ''Sakarca'' adlı çocuk oyunu dışında, tüm hafta, ''Alice ile Henry'nin Gizli Yaşamı'' adlı oyunu izleyiciyle buluşturacak.

''Henry ile Alice'in Gizli Yaşamı'' adlı oyun, izleyiciyle buluşacak. David Tristram'ın yazdığı, Sinan Gürtunca'nın Türkçeye çevirdiği oyunda, başrolleri Özlem Başkaya ve Tamer Yılmaz üstleniyor. Oyunda, sağlıklı iletişim kurmayan bir çiftin, içinde bulundukları kısır döngüyü kırmak için fantezi dünyasına sığınmaları ve karı koca arasındaki sürtüşmelerin onları düşürdüğü durum mizahi dille anlatılıyor.

-DEVLET KOROSUNDAN ATA'YA ÖZEL KONSER-

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, bu akşam Atatürk'e ithafen özel bir konser veriyor.

Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 20.30'da başlayacak konserin şefliğini Hayati Çiftçi üstleniyor.Konserin birinci bölümünde Bülent Dağdeviren'nin ut taksiminin ardından koro, hicaz, nihavend ve hisar buselik makamında eserler sunacak. Yavuz Karabulut, Sibel Aşkın ve İsmail Devrim de birer solo eser seslendirecek.

Konserin ikinci bölümünde ise keman taksimi ve Gökçe Eriş'in seslendireceği 4 eserin ardından koro Atatürk'ün sevdiği eserlerden oluşan çeşitli makamlardaki şarkılar ve türküleri sunacak.

-ETKİNLİKLER, SERGİLER-

Sanatseverler, hafta boyunca, Fransız Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda Su Yücel'in son dönem eserlerinden derlenen ''Suyun İçinden'' adlı resim sergisini gezebilecek.

AKM Sanat Galerisi, Ahmet Gürel ve Hanri Benazus'un arşivlerinden derlenen ''Atatürk Aramızda'' fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

AKM'nin Ege Sanat Salonunda ''Art Studio'dan Esintiler'' adı altında, Sevgi Gür, Filiz Kaymak ve Pınar Kaplan'ın ortak resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sergi, 13 Kasıma kadar açık kalacak.

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesinde Namık Çekal'ın yağlı boya çalışmalarından oluşan resim sergisi ziyaret edilebilecek.

Pop müziğin sevilen ismi Yaşar, yarın akşam Ooze Venue'de vereceği konserle İzmirli hayranlarıyla buluşacak.

İzmir Sanat Çocuk Tiyatrosu, 13 Kasım Cumartesi günü saat 15.30'da İzmir Sanat Büyük Salon'da ''Rüzgar Gülü'' adlı çocuk oyununu sahneleyecek.

Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi Nazım Hikmet Sahnesi, yarın Erçin Sıcakkan'ın yazıp yönettiği ''Yaşayan Tiyatro'' adlı çocuk oyununa ev sahipliği yapacak.