HTC’nin One X ve Evo 4G LTE modellerinin ABD’ye nakliyatı, Apple’ın patent ihlali suçlamasıyla yaptığı başvurunun ardından durdurulmuştu. Bu sefer Microsoft, aynı itirazı yaparak Motorola’nın Android işletim sistemi kullanan RAZR ve Droid 4S modellerinin satışına engel oldu.

ITC’nin Motorola telefonları için aldığı karar, Başkan Barack Obama’nın geri çevirmemesi halinde Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Alınan karar, Microsoft ile lisans anlaşmasını yapması için Motorola Mobility’nin üzerindeki baskıyı artırdı. Şirketin, patent sorunu nedeniyle ABD piyasına sürmek istediği telefonları geri çekmek zorunda kalmak yerine, Microsoft ile uzlaşması bekleniyor.

MICROSOFT KARARDAN MEMNUN
ITC’nin aldığı kararın ardından bir açıklama yapan Microsoft, “Motorola’da dahil olmak üzere, ABD akıllı telefon piyasasında büyük pay sahibi olan Android tabanlı markaların kendilerinden lisans aldıktan sonra satış yapmaya yöneleceklerini umduklarını” belirtti.

Microsoft, Motorola’ya yönelik itirazını 2010’un sonlarında yapmıştı. Motorola, geçici olarak telefonlarının nakliyatı durdurulmuş olsa da, ITC’nin aldığı karardan çok etkilenmemişe benziyor. Şirket, ITC’nin, ihlal edildiği öne sürülen dokuz patentten sadece birinin ihlal edildiğine dikkat çekti.

Motorola yaptığı açıklamada, “Bir patentin ihlal edildiğine yönelik karar hayal kırıklığı yaratmış olsa da, gereken değerlendirmeleri yapıp kararın arkasındaki faktörleri anlamaya çalışacağız” ifadesini kullandı. Temyize gidecek olan Motorola, ITC’nin temyize yakın dönemde cevap vereceği konusunda iyimser değil.