Bitlis’in Tatvan ilçesinde PKK’lı oldukları belirtilen bir grup, önceki gün GSM şirketlerinde görevli beş kişiyi kaçırdı. PKK’lıların son dönemde kaçırdıkları kişi sayısı 13’e yükselirken, işçiler ailelerini arayıp teröristlerin fidye istediğini söyledi.
Tatvan’a 30 kilometre uzaklıktaki Yelkenli Köyü yakınlarındaki vericiye bakım için giden beş çalışan, dağlık alana kaçırıldı. Kaçırılan Niyazi Turgut, İhsan Danışman, Mehmet Burak, Cezayir Karaca ve Adnan Başak’ın yakınları endişe içinde bekliyor. Cezayir Karaca’nın akrabası İrfan Karaca yetkililerin kendileriyle ilgilenmediği iddiasında: “Cezayir arkadaşlarını aramış ‘Bizi kaçırdılar. Arabamızı yaktılar. Şirket yetkililerini aradılar. Biz iyiyiz, bizi merak etmeyin’ demiş.”
Niyazi Turgut’un amcası Nevzat Turgut ise elleri kolları bağlı şekilde beklediklerini ifade ederek Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz’ın kendilerini ‘Kurunun yanında yaş da yanar, sizin de biraz canınız yansın’ diyerek azarladığını öne sürdü: “Buradaki bir asker benim canımdır. Buradaki kaymakamın da böyle düşünmesi gerekir. Kaymakam yardımcı olmayı bırakın, burada bizi dışlıyor. Bizi suçlu gibi görüyor.”
Kaçırılan ağabeyi İhsan Danışman ile telefonda görüşen Yakup Danışman, teröristlerin fidye istediklerini söyledi: “Dağdakiler üç şirketten de 100’er bin dolar fidye istedi. Abim, ‘Bizden fidye istiyorlar. Herkesin bölge müdürünü arattırdılar. Onlardan şirket başına 100 bin dolar fidye istediler dedi. Şirkettekiler ‘ödeyemeyiz’ demiş. Ben de abime ‘Ben vereceğim parayı’ dedim. ‘Yok, 1 lira bile aileden para istenmiyor. Sadece şirketten talep ediyorlar’ dedi. Vali yardımcısı ‘Takip ediyoruz, operasyon yapacağız’ diyor. Kaymakamın yanına geldik o ‘Kendi aranızda halledin. Doğulusunuz’ diyor. Biz PKK’lı değiliz ki.” 
 
Senin çocuğun ölse ne olur 
Ulaştığımız bir diğer işçi Mehmet Burak’ın babası Salih Burak ise bilgi alabilecekleri bir yetkili bulamamaktan şikâyetçi: “Burada yetkili yok. Hiçbiri bizi muhatap almıyor. Bizi tatmin edecek bir cevap vermediler. Nevzat Bey’e Kaymakam ‘Yaşla kuru yan yana yanar’ dedi. ‘Asker ölüyor, senin çocuğun ölse ne olur’ diyor. Asker de benim çocuğumdur. Var mı böyle bir ayrımcılık?” Adnan Başak’ın babası Muhittin Başak da yetkililerin bir an önce kendilerine bilgi vermelerini istedi. 
 
Kaymakam: Yılan beslememek lazım 
Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz: “Arkadaşlar arama-taramayı yapıyor. O bölgeyi abluka altına aldık. Yakında güzel haberi vereceğiz inşallah. Aileler, endişe edecek aileler değil zaten, rahatlar yani. Onlar iyi çocuklar, zannediyorum buluruz. (Ailelere söylediklerini sorduğumuzda) Yılanları beslememek lazım. Yılanların öcü diye bir meşhur film vardı ya. Ben her zaman söylüyorum yılanları beslememeli. İşte yılanlar beslenince insanlar terörle başbaşa kalıyor.” 
 
GSM operatörleri: Fidye ödeyemeyiz 
Tatvan’da kaçırılan 5 GSM teknisyeninin aileleri, 300 bin TL’lik fidyenin ödenmesi için çocuklarının çalıştığı üç şirketten yardım istediklerini ancak hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını belirtti. Radikal’e konuşan bir GSM operatörü yetkilisi, “Bölgede her üç GSM operatörünün baz istasyonlarını kuran ve tamirini yapan taşeron firmaların çalışanları kaçırıldığı için çok üzgünüz. Aldığımız bilgilere göre güvenlik güçleri olayı araştırıyor. Olay güvenlik güçleri ve adli makamlara intikal etmiş durumda. Böyle bir konuda bizim fidye ödememiz söz konusu değil” diye konuştu. 
 
1.5 ay içinde 13 kişi kaçırıldı 
Yaklaşık bir buçuk aylık sürede PKK tarafından kaçırıldıkları iddia edilen kişi sayısı 13 oldu. Halen 10 kişinin PKK’nin elinde olduğu sanılıyor. 
9 Temmuz Diyarbakır Lice: Astsubay Abdullah Sökçeler, uzman çavuş Zihni Koç, sağlık teknisyeni Alptekin Turhan Tuz 
14 Temmuz Tunceli: İşçi Mustafa Arıkan, Murat Keskin (Bırakıldı) 
8 Ağustos Bingöl: İşadamı Abdullah Tuz (Bırakıldı) 
12 Ağustos Mardin: Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu ve er Aykut Çelik. 
22 Ağustos Bitlis: Beş GSM teknisyeni 
 
Babalar çaresiz 
PKK tarafından Mardin’de kaçırılan er Aykut Çelik’in babası Zeynel Abidin Çelik yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çocuğumun kaçırıldığını bindiği minibüsün şoföründen öğrendim. O akşam Bulanık Jandarma Karakolu’na gittim. Onlar kendilerine henüz bir bilgi gelmediğini söylediler. Ben Muş İnsan Hakları Derneği’ne gittim. Kimseyi bulamayınca Diyarbakır İHD’ye ardından da Van İHD’ye gittim. Gelişme yok.”
Diyarbakır’da kaçırılan uzman çavuş Zihni Koç’un babası Veysel Koç da yardım istiyor: 
“Oğlumla ilgili İHD’den İçişleri Bakanlığı’na kadar her yere başvurdum. Ama bir sonuç alamadık. Bizden bir şey talep etmediler. Haber gelecek umuduyla bekliyoruz ama hiçbir gelişme yok. Haber alamamak çok kötü. Diğer ailelerinin de seslerini duyurmasını istiyorum.”