Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜ- ROFED) 20 Aralık'ta Ankara'da yapılan kongresinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Turizm beş ille sınırlı kaldı. Bitlis'e Muş'a gidiyoruz, kalacak otel yok" sözleriyle fırçalamasının ardından özellikle Muş ve Bitlis'e işadamlarından otel talepler gelmeye başladı. Her iki ilde de 10'a yakın otel projesi için yer aranıyor. Görevini geçen hafta devreden eski Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Başbakan'ın konuşmasının ardından yatırımcılardan talepler yağdığını söyleyerek "Bölgede otel olmayınca ticaret de turizm de yürümüyor. Başbakan'ın açıklaması bu süreci tetikledi" diye konuştu. Bektaş, Başbakan'ın açıklaması sonrasında bölgede 5 yıldızlı otel yatırımı için arazi hazırladıklarını kaydetti.

MANDIRACI DA VAR, KERESTECİ DE...

Sabah Gazetesi'nden Dilek Taş'ın haberine göre, Bitlis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şeyhmus Sinecem ise mandıracılıktan kereste ticaretine kadar farklı iş kollarındaki işadamlarını kendilerine başvurduğunu açıkladı. Bölgede mandıracılıkla uğraşan aynı zamanda süt ve gıda fabrikası da olan Bitlisli işadamı Murat Sabuncuoğlu, bölgede 4 yıldızlı bir otel yapmak için belediyeye başvurduklarını kaydetti. Sabuncuoğlu, "En büyük problem arazi. Muş Ovası Türkiye'nin en büyük alanlarından birine sahip olmasına rağmen bölgede arazi yok" dedi.

Holiday Inn ve Eren Holding yer arıyor

Bu arada Bitlisli işadamı Ahmet Eren'in sahibi olduğu Eren Holding'in de bölgede otel yatırımı için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Bunun yanı sıra İstanbul'daki Holiday In otelinin sahibinin de zinciri Doğu'ya taşımak çalışmalara başladığı bildirildi.

50 milyon dolara otel ve AVM

Bölgede tekstil ve ayakkabı fabrikası bulunan işadamı Selahattin Akaydın ise "50 milyon dolar yatırımla 5 yıldızlı bir otel ile bir alışveriş merkezi kurma planımız var. Fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Arazi tahsisi için belediyeye başvuracağız.

İşletmeyi ise yerli ya da yabancı bir zincire vereceğiz" dedi. Kerestecilik alanında yatırımlarını bulunan Bahadır Karlıdağ ise "Kendi arazim üzerine 4 yıldızlı bir otel planım var. Ancak mevcut imar, otel yatırımı için uygun değil. İmar değişirse şehrimize bir otel kazandırmayı düşünüyorum. İşletmeyi de yerli zincirlerimizden birine verebiliriz" diye konuştu.

Su kuyuları kaplıca oluyor

Bitlis'te ise valilik arazi tahsis süreci başlattı. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, "Başbakan'ın talimatından sonra otel yatırımları için arsa hazırlama sürecine girdik. Adilcevaz ilçesinde göl kıyısında bir araziyi yatırımcılar için hazırlıyoruz. Güroymak'ta Budaklı kaplıca suyunun tahlillerini yaptırdık. Hem girilebilir hem de içilebilir özellikle olduğu ortaya çıktı. Kaplıca yatırımları için de bu araziyi hazırlıyoruz. Ayrıca TPAO'ya ait olan su kuyuları vardı. TPAO ile görüşerek şimdi bu kuyularını devralmak için protokol imzalıyoruz. Nemrut Kaya tesislerinin bulunduğu arazide ise İl Özel İdaresi dağ oteli yapıyor. Otelin işletmesi devredilecek. Bitlis şehir merkezinde de TEKEL depolarının bulunduğu yer de otel için tahsis edilecek" diye konuştu.